12.3.2022

RAJAAMISEN VOIMA

Kuvan rajaaminen vaikuttaa kuvan kerrotaan ja tulkintaan valtavasti. Mä olen itse tosi huono rajaamaan kuviani, mutta päädyin sitä testaamaan yhden koulutyön yhteydessä.


Tässä esimerkissä on sama kuva kahdella eri rajauksella. Toista alkuperäistä kuvaa ei ole rajattu ja toisesta versiosta on rajattu tyhjä tila kokonaan pois.


Alun perin kyseinen kuva syntyi, erään tehtävän pohjalta. Pääsimme pimeään luokkaan, jossa oli eräs opettajan video. Videossa näkyi myrskyävää lunta pellolla, auringonvaloa ja kova tuulinen ääni. Hetki videon äärellä oli outo. Itselle tuli olo, että olisin ollut paikan päällä, vaikka oikeasti vain katsoin ja kuuntelin videota luokassa. Palasin myös viime kesän muistoihin, erääseen myrskyinen päivään ratsastaessani kahdella eri hevosella. Hetki ennen myrskyä ja myrskyn aikana/jälkeen. 


Lähdin sitten audion perusteella kuvaa toteuttamaan. Kuvaustilanteessa en tiennyt ja nähnyt puussa olevaa lintua, vaan se oli yllätys kuvanmuokkauksessa. Lintu ja sen asento oli vain hyvä lisä kuvaan.


Tehtävän antoa käydessä läpi, mulle ehdotettiin kuvan rajaamista ja kokeilla miltä kuva näyttäisi, kun tyhjän alan rajaa pois. Tyhjä tila ja linnun asento kuvassa luo pahan enteilyä, mitä kuvalla hain, mutta tykkään myös kuvan tiiviimmästä rajauksesta.Mitä mieltä olet? Kummasta kuvasta pidät enemmän? Mitä ajatuksia kuvista syntyy?

9 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kuvien rajaaminen tosiaan vaikuttaa todella paljon siihen, miten kuvaa tulkitaan. Kumpikin rajaus toimii hyvin, mutta tykkään ehkä ensimmäisestä enemmän :)

  VastaaPoista
 3. Kieltämättä näin on: kuvan keskipiste muuttuu, siis koko tarina muuttuu. Rajaamalla pääsee muuttamaan koko kuvan maailman.

  VastaaPoista
 4. Ylempi kuva tuntuu kuin olisi jokin kirjepaperin kuva tai kortin kuva. Tulee myös aika surullinen tunnelma siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä! Pitäisiköhän teettää postikortiksi?

   Poista
 5. Rajaus on todella tärkeä elementti. Sillä saa katsojan keskittymään siihen mihin kuvassa halutaan keskittyvä, ja jos rajaus on liian hankala toteuttaa, toimii sumennettu tausta kanss hyvin. Itse pidän tässä rajaamattomasta koska se enteilee voimakkaammin koska näen että puu ja lintu ovat yksin. Rajattu taas kertoo enemmän että on tiivis metsä missä tapahtuu, muttei enteile mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, siksi myös pidän enemmän tuosta rajaamattomadta versiosta 😊

   Poista

-Kommentoithan asiallisesti.
-Positiivinen ja rakentava palaute on sallittua ja toivottua!
-Kamerana toimii Canon PowerShop SX430 IS
-Kuvat muokkaan puhelimella Aviary-sovelluksella.