18.7.2017

Vinkkejä tuntipostauksen kirjoittamiseen


Moikka! Seurailin erästä keskustelua, eräässä hevosbloggaajien WhatsApp-ryhmässä jossa oli keskustelua siitä, että miten saada kirjoitettua tavallisesta tuntipostauksesta hyvän, pitkän ja mielenkiintoisen. Siitä keskustelusta minulle tuli mieleeni tämä postausidea, joka koskee ratsastustuntipostauksia ja sitä, että miten saada hyvä postaus kirjoitettua. Eli toisin sanoin vinkkipostaus. Nämä seuraavat vinkit ovat vain jostain tulleet käyttööni, enkä ole niitä mistään erikseen etsinyt. Olen itse hyödyntänyt näitä paljon, varsinkin viime aikoina entistä enemmän. Joten tässä teille kaikille tuntipostauksia kirjoittaville (ja miksei muillekin) minun vinkkejäni miten saada hyvä tuntipostaus aikaiseksi. 

Minä käytän näitä seuraavia kysymyksiä, kirjoittaessani tuntipostauksia. Käytä sinäkin.
 1. Mitä tunnilla tehtiin, missäkin vaiheessa? (alkukäynnit, verryttely, päätehtävä jne) Kerro niistä.
 2. Mikä tehtävä onnistui? Kerro onnistumisesta
 3. Mikä tehtävä epäonnistui? Kerro epäonnistumisesta
 4. Mikä oli helppoa tai vaikeaa? Kerro.
 5. Miltä hevonen tuntui tunnin kaikissa tehtävissä? Kuvaile, minkälainen hevonen oli. (laiska, reipas, energinen, pelokas jne)
 6. Käytä kuvailevia sanoja (adjektiiveja)
 7. Muista myös kertoa jos tunnilla on tapahtunut jotain spesiaalia, kuten tippuminen, säikähtäminen, pukittelu tai ryöstö! 
 8. Postausta ei kannata julkaista heti, kun olet sen kirjoittanut valmiiksi. Anna postauksen muhia luonnoksissa pari tuntia, lue läpi ja korjaa mahdolliset toistavat lauseet ja virheet sekä lisää tekstiä jos olet jotain unohtanut kirjoittaa. Sillä myöhemminkin voi tulla lisää mieleen ajatuksia ja tapahtumia ratsastustunnista.
 9. Jos teksi on lyhyempi, niin lisää kuvia vähän enemmän. Se antaa vaikutelman pidemmästä postauksesta. Eli näin: tekstiä, pari kuvaa, tekstiä, pari kuvaa tekstiä.
Kirjoita ensin runko, eli mitä teit ratsastustunnilla. (Runko: alkukäynnit, verryttely, päätehtävä, loppuverryttely ja -käynnit) Kirjoita sen jälkeen jokaiseen kohtaan miten mikäkin tehtävä sujui, miten onnistuit, mikä tehtävä meni heikommin, minkälainen hevonen oli kussakin tehtävässä ja mitä opit. Kerro myös postauksessa omat ajatuksesi tunnista, saamasi palaute ja kirjoita myös yhteenveto tunnista. Muista myös käyttää adjektiiveja ja vertailusanoja (esimerkiksi: laiska kuin etana, reipas kuin höyryveturi jne). Kirjoita, kirjoita ja kirjoita. Pikku hiljaa kirjoittamasi postauksesi paranevat, pitenevät ja onnistuvat. Vain kirjoittamalla kehityt bloggaamisessa, sekä löytää sen oman tyylin kirjoittaa. Kun olet löytänyt oman tyylisi kirjoittaa, älä luovu siitä, mutta toki voit kehittää kirjoitustasi lisää. Kirjoitustaito ei parane silmänräpäyksessä, yhdessä yössä, vaan siihen voi mennä kuukausia tai jopa vuosia. Minulla ainakin kirjoitustaito on pikkuhiljaa kehittynyt, tässä parin vuoden sisällä.


Seuraavaksi olen kirjoittanut kaksi esimerkkiä miten voit kirjoittaa tuntipostauksen ja yhden esimerkin miten ei kannata kirjoittaa tuntipostausta. Nämä seuraavat esimerkit ovat kuitenkin vain tiivistelmiä.

Esimerkki 1
Näin

Alkukäynneissä taivuttelin ja asettelin hevosta, hevonen oli laiskanoloinen vielä tässä vaiheessa. Eivätkä asetukset oikein onnistuneet, varsinkaan vasempaan kierrokseen, kun vasen kierros on vaikeampi hevoselle. Oikeaan kierrokseen sain hevosen taipumaan paremmin.
Raviverryttelyissä hevonen heräsi muutamien vaativien apujeni jälkeen. Ravissa jatkettiin taivutteluita ja voltteja. Tehtiin myös vasta-asetuksia, joita en oikein osannut, sillä tein niitä ensimmäistä kertaa. Vaihdoimme suuntaa ja teimme lisää vasta-asetuksia. Pikkuhiljaa ymmärsin tehtävän ja vasta-asetukset alkoivat sujumaan. Hevonen oli reipas, mutta pysyi hallinnassani. Ravailujen ja vasta-asetusten jälkeen meillä oli välikäyntien vuoro. Silloin kävin itsekin juomassa vettä, kun oli lämmin päivä.
Välikäyntien jälkeen aloitimme laukkatyöskentelyn puomeilla. Tässä vaiheessa hevonen kuumui, kun tykkää esteistä ja luuli, että nyt hypätään. Ensimmäisellä kerralla laukkapuomit meni tosi hyvin, mutta jo seuraavalla kerralla hevonen kiihdytti liikaa ja jouduin tekemään voimakkaampia pidätteitä sekä lisäämään voltit ennen puomeja. Pari kertaa menimme puomit ravissa, jotta hevonen jäisi odottamaan ohjeitani, eikä menisi oman mielensä mukaan. Pian sainkin hevosen kuuntelemaan minua ja antamiani ohjeita, jonka jälkeen päästiin laukkapuomit hyvin läpi. Tämä riitti meille tällä kertaa ja siirryin loppuraveihin.
Loppuraveissa ja -käynnissä hevonen oli rento ja pyöristyi hyvin. 
Tunnilla sain siitä palautetta, että pystyin mukautumaan hyvin puomeille, eikä minulla ollut ongelmia, vaikka välillä hypättiinkin puomit. Tällä tunnilla opein tekemään vasta-asetuksia. Kun tunti loppui, vein hevosen talliin, harjasin hevosen ja rapsuttelin sitä ennen pihattoon vientiä. 


Esimerkki 2
Näin

Hevoseni oli alkukäynneissä hidas, kuin etana. Jouduin tekemään paljon töitä, mutta millään en onnistunut saamaan hevosta motivoitumaan tehtäviin. Olimme koko tunnin pääty-ympyrällä, kentän kuivimmalla ja sulimmalla osalla, kun muu kenttä oli niin jäinen, että hevoset vain luistelivat. 
Aloitimme käynti-ravi siirtymiset. Minulla oli hankaluuksia saada hevonen raville. Onneksi onnistuin saamaan parit ravisiirtymiset, jonka jälkeen jatkoimmekin jo ravissa, jätimme siis siirtymiset pois. Vieläkin houkuttelin hevostani ravaamaan ja lopuksi jouduin komentamaan hevosen liikkeelle, jonka jälkeen ravi olikin letkeämpää ja hieman reippaampaa, mitä pari sekuntia aikaisemmin. Nopeasti opein tuntemaan missä vaiheessa hevosen vauhti alkaa hidastumaan, jolloin itse reagoin nopeasti ja muistutin hevosta ravaamaan. Taivuttelut alkoivat pikkuhiljaa sujumaan, vaikka hevonen laiskotteli, eikä mukamas olisi jaksanut. Pikku hiljaa sain hevosen liikkumaan pitempiäkin pätkiä reippaamin. Ensi kerralla varmasti tunti menee paremmin, kun hevonen on vähän tutumpi ja sitten osaan ratsastaa hevosta hieman paremmin.
Kun kenttä oli sen verran huonossa kunnossa, (eikä meillä ole maneesia) niin emme tänään laukanneet, mutta hyvitykseksi pääsimme kiertämään peltolenkin loppukäynneissä. Vaikka tänään oli kylmä päivä, niin minulla oli hiki tunnin jälkeen, sillä niin paljon jouduin tekemään töitä hevosen kanssa.
Palautetta sain siitä, että tunnin edetessä sain hyvin pidettyä ravin yllä pidempiä pätkiä. Sekä muistutuksen siitä, että aina ei voi onnistua. Tunnin jälkeen luovutin hevosen seuraavalle tuntilaiselle, mutta sitä, ennen kehuin ja rapsuttelin hevosta hetken ajan.


Esimerkki 3
Ei näin!

Moikka! Tänään pääsin ratsastamaan Ponilla. Poni oli tosi kiva tällä tunnilla. Tunnilla tehtiin voltteja, taivutuksia, ravattiin ja laukattiin. Mentiin siis ilman satulaa. Onneksi en tippunut vaikka Ponin ravi pompottaa. Loppukaarrossa sai tehdä maailmanympärysmatkan. Ensi postaukseen!! :)

Tämmöinen vinkkipostaus tuli kirjoitettua tällä kertaa. Toivottavasti näistä minun vinkeistä ja esimerkeistä oli teille jotain hyötyä ja apua. Tsemppiä kirjoitteluun.

24 kommenttia:

 1. Ihan postaus tästä tulee olemaan todella paljon apua.

  Ellasofiawww.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että tästä on apua sulle! :)

   Poista
 2. Jee, tätä postausta olen odotellutkin! Täytyy sanoa, että tosi hyviä asioita, ja tuntuu etten itsekään ole täyttänyt kaikkia. Tästedes teen tämän kaavan mukaan.

  ponivoimatpelissa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ota nuo vinkit vaikka ylös itsellesi, niin et ainakaan unohda niitä postausta kirjoittaessa :)

   Poista
 3. Tätä postausta olin odottanut, ja oli kyllä hyvä! Tästä postauksesta oli todellakin hyötyä!

  viisiaskellajia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että tästä postauksesta on hyötyä :)

   Poista
 4. Vitsit miten hyviä vinkkejä löysin! Aina meinaa mulla jäädä tuntipostaukset juuri siksi pois, koska en ole saanut niistä tarpeeksi kiinnostavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti näillä vinkeillä on apua kirjoittamiseen! :)

   Poista
 5. Tosi hyviä vinkkejä, varmasti hyödyllinen postaus tuntipostauksia kirjoittelevalle! Esimerkit kans hyvä lisä :)

  http://mahdollisestiehka.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ilman esimerkkejä ois ollut aika lyhyt ja monia varmasti auttaa kaikki esimerkit :)

   Poista
 6. Tosi hyviä vinkkejä ja muutenkin hyvä postaus!! Ehkä itsekkin yrittäisin alkaa kirjoittamaan ratsastuspostauksia useammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kannattaa kirjoittaa, sillä kirjoittamalla vain postaukset paranevat. :) Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä!

   Poista
 7. Täältä löytyi kyllä hyviä vinkkejä, erityisesti blogin kirjoittamisen vasta alottaneille, jotka kirjoittelevat ratsastustunneista postauksia. Ja nuo esimerkit olivat hyvä lisä!

  elaimetsydammessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muutakuin vinkit ja esimerkit talteen :)

   Poista
 8. Kivoja vinkkejä tuntipostauksen kirjoittamiseen! Mulla ei kyllä tuntipostaukset jää lyhyiksi oikeastaan koskaan, ihmisenä olen sen verran analyyttinen :D

  VastaaPoista
 9. Kiitos.
  Nii, no mitä nyt oon lukenu sun postauksia, niin käyt kyllä kaikki tosi tarkasti läpi! :)

  VastaaPoista
 10. Tosi hyviä vinkkejä ja monelle on tästä varmasti apua! :)

  Kaisajaponit.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ihan varmasti on. Vielä kun kaikki näkisi nää vinkit ;)

   Poista
 11. Super hyvä postaus! Tästä on apua mullekkin todella paljon, kiitos!

  www.satulassakohtiunelmia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja hyvä, että sait apua tästä postauksesta ☺️

   Poista
 12. Hyvä idea postaukseen ja toteutus onnistui kanssa tosi kivasti! Taidankin melkein soveltaa itse kanssa näitä ohjeita ratsastuspostauksiin, vaikka en tunneilla käy edes - sen verran hyviä olivat :)


  http://piupaupolle.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sovella ihmeessä. Käyttöön saa ottaa vaikka tunneilla ei käykään! :)

   Poista
 13. Tosi hyviä vinkkejä sulla ja tulee varmasti käyttöön!

  http://tiiajanasu.blogspot.fi/

  VastaaPoista

-Kommentoithan asiallisesti.
-Positiivinen ja rakentava palaute on sallittua ja toivottua!
-Kamerana toimii Canon PowerShop SX430 IS
-Kuvat muokkaan puhelimella Aviary-sovelluksella.