8.7.2017

500kg varpaille

Moikka! Tänään olin vaihteeksi omalla ratsastustunnillani. Heti tallille päästyäni katsoin tuntilistan ja nimeni kohdalla luki Thor. Taas jälleen kerran uusi poni minulle ja teille. Poni on tuntikäytössä, mutta ei tietääkseni ole tallin omistajan. Ponin rotukin sanottiin, mutta meni ihan ohi minulta. Kaverini kertoi Thorin olevan hyvin laiska ratsastaessa, mutta kuitenkin hain ponin karsinasta käytävälle avoimin mielin. Talutin ponin käytävälle ja kun pyysin Thoria kääntymään, jotta saan sen naruihin kiinni, niin astui poni varpailleni ja päkiälleni, jonka jälkeen poni livisti takaisin karsinaan. Kaverini avustuksella sain ponin käytävälle kiinni ja rupesin harjaamaan Thoria, kuitenkin varoen oikeaa jalkaani ja Thorin kavioita. Onneksi poni pysyi harjaamisen ajan paikoillaan. Kun aloitin kavioiden putsaamisen, niin jokaisen kavion poni liimasi lattiaan kiinni ja jouduin hyvin paljon houkuttelemaan ponia nostamaan kavioitaan. Loppujen lopuksi olin taistelun voittaja ja sain putsattua kaikki kaviot. Satula meni ongelmitta selkään ja vyö kiinni, mutta suitsien kanssa oli taas ongelma, sillä poni alkoi viskomaan päätään korkeuksiin. Tässä vaiheessa taas jouduin pyytämään apua, kun aikakin alkoi käydä vähiin. Heti kun suitset oltiin saatu ponille päähän, niin sain itsekin laitettua kypärän ja hanskat päälle ja sitten olikin aika mennä kentälle. Onneksi poni kulki kentälle nätisti, sillä itselläni oli hieman vaikeuksia kävellä.


Kun olin kentällä saanut satulavyön kiristettyä, mitattua jalustimet sopiviksi ja päässyt Thorin selkään, niin aloin pyytämään ponia liikkeelle, joutuen vähintään kymmenen kertaa pyytämään liikkelle (ja lopuksi aika voimakkaasti) ennen kuin Thor lähti hyvin verkkaisesti liikkeelle. Alkukäynneissä otin parit käynti-seis siirtymiset, jotta saisin Thoria edes hieman kuulolle, mutta turhaan. Ihan yhtä laiskasti lähti liikkeelle, joten päätin, että en tee pysähdyksiä. Mutta päätökseni ei kauaa pysynyt voimassa.
Sillä aloitimme käynnissä tekemään kentän molempiin päätyihin ympyrät ja samalla ylitimme parit puomit ja molempien pitkien sivujen keskellä piti tehdä pysähdykset. Voltit ja puomien ylitykset sujui verkkaisesti, mutta pysähdyksien jälkeen jouduin olemaan tosi napakka, että Thor lähtee liikkeelle. Muutamat ympyrät ja pysähdykset tehtyämme jätimme ne pois ja aloitimme ravaamaan pitkät sivut, samalla tullen pituushalkaisijalla olleet puomit ensin käynnissä ja hetken päästä ravissa. Ravissa puomit sujui paljon paremmin mitä käynnissä ja muutenkin Thorin ravi on paljon mukavampi mitä käynti. Ravissa poni ei tuntunut niin laiskalle. Lisäsimme kulmiin voltit, jonka jälkeen pitkä sivu laukattiin ja mentiin pituushalkaisijalla olleet puomit ravissa. Ravissa poni ei kolistanut puomeja niin paljoa mitä käynnissä. Laukat nousi hyvin vaihtelevalla menestyksellä, välillä tuli yhden askeleen verran laukkaa ja välillä ei yhtään. Pari kertaa pystyi laukkaamaan pitkät sivut kokonaan. Paljon sai ponia muistuttaa, että mikä tahansa askellaji pysyisi yllä.


Puomityöskentelyn jälkeen oli välikäyntien vuoro. Hetken käveltyämme ja levähdettyämme jatkoimme volttien tekoa kulmiin ja siirtymisiä. Jokaiseen kulmaan piti käynnissä tehdä voltti. Ja voltin jälkeen lyhyet, että pitkät sivut piti laukata. Tämä tehtävä oli niin tuskallinen, sillä en meinannut saada Thoria ollenkaan liikkumaan. Monet kerrat jouduin pyytämään Thoria hyvin voimakkaasti laukalle, mutta ei, poni vain kävelee. Hyvä, että edes liikutaan eteenpäin! Vasta kentän toisessa päädyssä, jossa pitää siirtyä käyntiin tekemään kulmavolttia, poni ottaa yhden raviaskeleen. Tämä toistui jokaisessa kulmassa jokaisessa kierroksessa. Tai jos laukka nousi, niin laukka oli niin laiskaa, että hyvä jos laukaksi voisi sanoa. Sama meno jatkui, kun vaihdettiin suuntaa. Vain yksi onnistunut pätkä tuli vasemmassa kierroksessa, kun päätin tehdä ravissa voltin, jonka jälkeen laukka nousi todella hyvin ja laukka oli ihanan pyörivää, koko tunnin tapeltuani Thorin kanssa viimeinen laukka sujui tosi hyvin. Samaan aikaan tulee loppukäyntien vuoro, josta olin ensimmäistä kertaa niin onnellinen, ettei mitään rajaa. Odotan jo ensi viikon lauantain tuntia, sillä silloin hyppäämme esteitä.


En kyllä ikinä ennen ole mennyt näin laiskalla ponilla tai hevosella. Ja toivottavasti toista kertaa ei tule. Itse en tykkää yhtään laiskoista hevosista, enkä myöskään siitä, että hevosilla ja poneilla joudutaan käyttämään hyvin voimakkaita apuja. Mitään valehtelematta/kaunistelematta jouduin monesti lyömään ja potkaisemaan kunnolla. Mutta silti, vaikka kuinka kovasti käski ja pyysi, ei poni liikkunut yhtään sen reippaammin. (Saati silloin jos pyysi vähän kevyemmin.) Tässä syy miksi en tykkää yhtään kaisloista hevosista. Ainoat hyvät asiat oli tällä tunnilla viimeinen laukka vasemmassa kierroksessa ja se, että jalkani ei kovin paljoa häirinnyt, vaikka siihen vihloi välillä. 

Tunnin jälkeen, kun vaihdoin ratsastussaappaat (ratsastus)lenkkareihin, niin huomasin jalan turvonneen vähän. Sillä oikean jalan kenkä tuntui puristavalta, mutta onneksi turvotus ei ole kovin suuri ja pystyn kävelemään melko normaalisti. Kotiin päästyäni oli pakko mennä heti suihkuun, sillä minulle oli tullut niin kova hiki jo alkukäynneissä.

Mukavaa lauantaita kaikille! :)

6 kommenttia:

 1. Niinhän sitä puhutaan, että laiskat hevoset näyttävät ratsastajan todellisen ratsastustaidon. Vaatii tietyllä tavalla enemmän ratsastustaitoa saada laiska hevonen motivoitua ja suorittamaan pyydetyt tehtävät. :) Tsemppiä jalan kanssa, toivottavasti paranee pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä osaan ratsastaa laiskempiakin hevosia, sillä olen niitä paljon ratsstanut. Tämä oli uusi poni mulle, enkä tiennyt tänään, tällä tunnilla miten poni toimii. Kun pääsee tutustumaan ja ratsastamaan useammin, myös opin tuntemaan Thoria jolloin yhteistyö paranee. Mutta silti en pidä laiskoista hevosista. :)

   Poista
  2. Ei se sitä sano, etteikö osaisi ratsastaa, se vain riippuu siitä, minkälaisilla hevosilla on tottunut ratsastamaan. Ja etenkin kun on eka kerta, se vaatii sen, että saisi yhteistyön toimimaan.

   Poista
  3. No itse olen tottunut ratsastamaan reippaammilla hevosilla. Eikä energisen/helposti kuuluvan hevosen selässä voi matkustaa, vaatii taitoa pitää hevonen kuulolla, koskee energisiä kuin laiskoja hevosia :)

   Poista
 2. Voi ei, paranemisia jalallesi! Laiskat hevoset osaavat kyllä testata ratsastajan hermoja hyvin, kokemusta on :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,jalka onneksi rupeaa olemaan pikkuhiljaa kunnossa. Se pitää erittäin hyvin paikkansa.

   Poista

-Kommentoithan asiallisesti.
-Positiivinen ja rakentava palaute on sallittua ja toivottua!
-Kamerana toimii Canon PowerShop SX430 IS
-Kuvat muokkaan puhelimella Aviary-sovelluksella.