22.7.2017

Uskalsin laukata

Minulla ei ole vieläkään Muumista uusia kuvia, joten mennään vanhoilla kuvilla.

Moikka. Tämän päivän ratsastustunti oli siirtynyt aamusta iltapäivään, kello kolmeen. Aamulla olleen leiripäivän takia. Peruutuksiakin oli tullut sen verran, että eilen oli vielä epävarmaa, että onko tuntia. Onneksi tunnille tuli porukaa ja pääsin ratsastamaan. Tunnille sain energiapommi-Muumin. Haettiin hevoset ja ponit laitumilta ja aika nopeasti hoidimme ratsut valmiiksi, aikaa oli noin 10 minuuttia, kun opettaja oli hieman myöhässä ja hevosten laitumelta hakuun meni yksi 10 minuuttia. Onneksi Muumi on hoitaessa kiltti, niin kaikki sujui hyvin ja nopeasti, vaikka aikaa oli tosi vähän. Kun hevoset oltiin saatu valmiiksi, mentiin kentälle.

Kentällä nousimme hevosten ja ponien selkään, hetken ajan odotimme opettajaa ja lähdimme alkukäynneissä kävelemään laidunten väliin kujalle. Alkuun menimme käyntiä, mutta viimeisen suoran ja ylämäen saimme ravata. Emme menneet koko kierrosta ympäri, vaan käännyimme polun päädyssä takaisin ja ravasimme melkein kentälle asti. Alkutunnista myös meinasin jatkuvasti unohtaa, että Muumia pitää ratsastaa todella kevyellä kädellä, enemmän äänellä, painolla ja istunnalla. Onneksi tunnin edetessä muistin tämän ja siän tunti vain parani, kun ratsastin mahdollisimman paljon istunnalla ja kevyellä kädellä. Välillä jouduin tekemään (laukoissa enimmäkseen) hieman voimakkaampia puolipidätteitä.

Meillä oli tänään vaihteeksi, hyvin pitkästä aikaa leikkitunti. En edes muista, koska viimeksi olen ollut leikkitunnilla. Aloitimme talli palaa-leikillä. Sitä leikkiä mentiin pari kierrosta, jokainen jäi vuorollaan pari kertaa. (Ne ketkä eivät tiedä, niin talli palaa on leikki, jossa esimerkiksi on viisi osallistujaa, neljä tallia ja yksi viidestä osalistujasta aina jää huutajaksi, jääjä huutaa "tallipalaa" ja silloin pitää vaihtaa tallia, se joka ei kerkiä talliin jää huutajaksi.)
Muumi toimi tässä leikissä ihan kivasti, mutta pysähtyminen töttöröille tuotti hieman hankaluuksia. Ponia kun ei saa ohjilla pidättää kovin paljoa herkän suun takia. Yritin pitää ravin mahdollisimman rauhallisena, keventäen itse tosi hitaasti ja lopuksi töttörön kohdalla tein pienen voltin, ja kevyitä puolipidätteitä jolloin poni siirtyi käyntiin.

Seuraava leikki oli maa, meri ja taivas. Ensin otimme muutaman harjoituskierroksen. Jonka jälkeen peli alkoi virallisesti. Ja heti ensimmäisellä kierroksella hävisin, kun en uskaltanut vielä laukata Muumin kanssa. Koska en ollut jarruista täysin varma, enkä ihan perillä, että miten ponin jarrut toimivat. Muut tietysti laukkasivat, kun lupa oli. Joten sivussa katselin, kun muut pelasivat pelin loppuun. Seuraavalla pelikierroksella uskalsin onneksi laukata, kun emme ravilla pärjänneet. Laukannostojen ansiosta pysyin pelissä mukana. Poni onneksi siirtyi laukasta raviin, kun käänsin Muumin mahdollisimman pienelle voltille. Yllättävän helposti sain pidettyä Muumin hallinnassa laukoissa, kun se tahtoo usein kuumua laukassa. Ehkä sen takia, kun tuli siirtymisiä sen verran paljon, että se joutui kuuntelemaan ja seuraamaan ohjeitani. Muutama kierros pelattiin maa, meri, taivasta, kunnes hepat alkoivat hieman kuumua ja lopetimme tämän pelin tasapeliin. Kaikki neljä tuntilaista olimme samaan aikaan taivaassa, johon peli oli hyvä lopettaa. Tämäkin leikki sujui mukavasti ja poni pysyi hallinnassa. Vaikka pari kertaa vauhtia oli hieman liikaa.


Maa, meri, taivas-leikin jälkeen pidimme pienen tauon ja kävelimme hetken kenttää ympäri, jotta hevoset rauhoittuisivat. Sillä innostuivat, kun pääsivät laukkailemaan kentällä koko ajan eri suuntiin, päätyyn ja takaisin, muutenkin oli hyvin erilainen tunti tänään hevosten ja ratsastajien mielestä. Tottahan se on. Välikäyntien jälkeen oli tunnin viimeisen leikin vuoro.

Ja se viimeinen leikki oli peili. Peiliä menimme muutaman kerran. En yhtään muista kuinka monta, sillä itse jouduin menemään alkuun ja aloittamaan alusta monta kertaa. Peili oli itselleni hankala leikki, kun joko en saanut Muumia pysähtymään silloin kun piti tai itse en nähnyt näkövammani takia, koska opettaja kääntyi ympäri. Yritin kyllä seurailla yhtä tuntilaista, joka meni aika lähellä minua, mutta hänelläkin oli hevonen aika innoissaan ja vaikeuksia pysäyttää hevonen tarpeeksi nopeasti. Siinä sitten pelailin mukana joutuen jatkuvasti Muumin kanssa alkuun.

Loppuravit ja -käynnit mentiin taas laidunten välistä kujaa pitkin ravailemaan ja kävelemään. Loppuverryttelyissä Muumi oli kivan rento ja pyöristyi hyvin. Kentällä laskeuduttiin alas selästä ja vietiin hevoset ja ponit talliin. Koko tunnin meidän yllä ollut sadepilvi alkoi rakoilemaan loppukäynneissä, mutta repesi kokonaan, kun olin pyöräilemässä kotia.

Yhteenveto tämän päivän ratsastusunnista
 • Muumilla oli kiva ratsastaa, poni oli yllättävän rauhallinen tänään.Rauhallinen, mutta reipas.
 • Leikit sujui ihan hyvin, paitsi peili. Olisi auttanut jos olisin nähnyt kunnolla kentän toiseen päähän milloin opettaja kääntyy ympäri.
 • Muumilla oli kiva laukata, sain sen ihan kohtuullisesti siirtymään raviin kevyellä puolipidätteillä ja voltin tekemisellä. Jouduin kyllä tekemään pari volttia ennen kuin laukan jälkeinen ravi oli rauhallista. Siirtymiset sujuivat suht hyvin.
 • Meitä oli neljä, joten kentällä oli tilaa, onneksi. Kaikin puolin kiva tunti loppujen lopuksi.
Onko teillä ollut viimeaikoina leikkitunteja?

6 kommenttia:

 1. Teillä oli mukavan kuuloinen leikkitunti! :)

  VastaaPoista
 2. Tuli ihan ikävä leikkitunteja tätä lukiessa, teillä on vissiin ollut ihan hauskaa! Mä oon ollut leikkitunnilla viimeksi vuosi sitten leirillä. Tykkään kyllä nykysin ehkä enemmin kameran takaa leikkitunteja katsoa, kun tulee aina niin hyvää materiaalia!:D

  http://taaonmunhetki.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli meillä hauska tunti. Yksin ratsastaja tippui, ponin pukittaessa. Mitä poni säikähti/oli järkyttynyt, kun ei ole mikään ratsastajan tiputtaja-poni. :D
   Kannattaa mennä leikkitunnille, ne on hauskoja :D

   Poista
 3. Kuulosti aika kivalta leikki tunnilta mikä on puolipidätteitä ja Voltti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsastukseen liittyviä termejä
   Voltti=10 metrin ympyrä

   Poista

-Kommentoithan asiallisesti.
-Positiivinen ja rakentava palaute on sallittua ja toivottua!
-Kamerana toimii Canon PowerShop SX430 IS
-Kuvat muokkaan puhelimella Aviary-sovelluksella.