9.10.2016

Olet mitä syöt

Vähän yli vuosi sitten (2015 kevät),  pyörtymisen takia jouduin sairaalaan. Kuitenkin vasta pari viikkoa sen pyörtymisen jälkeen. Verikokeita otettiin paljon. Aika pian selvisi, että mulla on raudanpuute anemia. Hb oli 74. Jota myös ihmeteltiin. "miten voi olla, niin matala, kun tyttö on tosi pirteän näköinen. Olin pirteä, mutta väsähdin nopeasti. Kunto oli heikkko. Kävin ajoissa nukkumaan ja silti rupesi helposti väsyttämäään. Veri- ja rautatankkaus, kaksi tähysystä. Ensimmäisen tähystyksen jälkeen sanottiin, että sulla on alkava keliakia. Jolloin tietenkin rupesin vältämään vehnää. Vaikka lääkärit yllyttivät syömään vehnäistä ruokaa, jotta saisin varmasti keliakian. Tammi-helmikuussa (2016) oli uusi tähystys. Jolloin tulos oli minun kannalta erittäin hyvä.

Muistaakseni maaliskuussa sain sitten yhden allergian lisää. Nimittäin olen yliherkkä vehnälle. Vehnänä välttäminen oli auttanut. Ehdoton keliakia oli muuttunut vehnä yliherkkyydeksi. Samoihin aikoihin huomasin ensin, että hiukset on ohentunut aika paljon. Pari kuukautta eteenpäin, keväällä hiuksiani leikataan noin viisi senttiä. Taisi olla huhtikuu kun hiuksia ekan kerran leikataan, kaikki kuivat hamppulatvat pois. Hiukset oli tosi huonossa kunnossa, kuivat, karheat ja takkuiset. Tosi vaikeat harjata. Harjasin hiukset, niin siitä eteenpäin menee noin tunti, niin hiukset oli uudestaan takkuiset. Sama homma elokuun lopussa kuivia latvoja leikataan viisi cm pois. Leikkaushetkellä harmitti, kun houkset oli jo kivasti kerennyt kasvamaan. Samoihin aikoihin huomaan, että hiukseni eivät ole kuivat, eikä karheat, toisin kuin alkuvuodesta. Vaan paljon paremman tuntuiset. Kiiltävät, sileät ja helpommat harjata.

Toinen oireeni keliakiasta oli koko soten ykkösvuoden ajan (elokuu 2015- kesäkuu 2016) kova nälkä. Söin, kaksi tuntia eteenpäin, niin halusin lisää ruokaa kun oli taas nälkä. Nopeasti ruoka annokset kasvoivat. Tuntui, että mikään ei riittänyt. Kotona vitsilllä puhuttiin, että pitää tehdä "Suvilisä" ruokaan. Kun se syö melkein puolet ruuuasta.
Kuvankaappaukset instagramista, kun olin ajattellemattomana poistanut kuvat puhelimesta.

Ensimmäinen kuva on otettu 20.8.16 juuri ennen estekisoihin lähtöä.
Ja toinen kuva on otettu 29.8. kun hiukset on jo lyhentyneet edellisenä päivänä.

Näin voimme päätellä sen, että se mitä syöt vaikuttaa elimistöösi. Jos olet allerginen jollekkin ruualle, niin älä ihmeessä pilaa kehoasi syömällä sitä mille olet allerginen. Ruoka joka ei sovi sulle ja kuitenkin syöt sitä niin jossain vaiheessa kehosi ilmoittaa ettei se sovi sulle. Terveys on asia jonka kanssa ei kanata leikkiä. Tällä hetkellä pystyn syömään aika normaalisti. Leipä on vaihtunut 100% kauraleipään. Ja murot vaihtui maissimurhoiin, missä ei ole yhtäään vehnää. Elokuussa lisäsin calsium tabletit ruokailuun. Joka osittain ehkä on auttanut hiuksiinkin. Ne tuntuu hieman vahvemmilta. Eivät enään yhtä helposti katkeile yms. Toki suurin syy on , kun syö sitä itselle sopivaa ruokaa.


Hiusrutiineja en ole tämän ajan aikana muuttanut mitenkään. Parit hiusten leikkaukset puolen vuoden sisään, ruokavalioon pienen pientä muutosta ja lämpökäsittelyiden välttäminen on auttanut + hoitava shamppoo ja hoitoaine. Parhaillaan myös oli kaksi hiusöljyä kosteuttamassa hiuksia. Syyskuusta lähtien taas olen pärjännyt yhdellä öljyllä. 


En myöskään käytä suoristinta, kiharrinta tai hiustenkuivaajaa. Toki minulla on kuivain ja kiharrin. Sain ne joskus joululahjaksi. Enkä enään käytä hiuslakkaa juuri ollenkaan. Viimeksi jouluna tein kiharat itselleni kihartimella. Asia jonka olen täällä useasti maininnut: En värjää hiuksiani. Harjaan hiukset aamuin illoin. Hieron myös päätäni, aina ennen suihkua. Ja suihkussa huuhtelen hiukset lopuksi kylmällä vedellä. Pesen hiukset kolme kertaa viikossa.


Nyt haluan takaisin pitkät, paksut ja terveet hiukset. Ne mitkä oli vielä reilu vuosi sitten. Loppuaika on enään odottelua.   Ja sitä, että syö oikein.

Tässä mun omia vinkkejä hiusten hoitoon. 

- Syö terveellisesti = sopimaton ruoka vaikuttaa kehoon, yleensä huonolla tavalla
- Älä värjäile hiuksia =vahvat kemikaalit ei ole hyväksi kenelllekkään
- Harvenna pesuväliä, varsinikin jos peset hiukset joka ilta =riittää kun peset ne joka toinen päivä.
- Huuhtele kylmällä vedellä pesun jälkeen
- Vältä lämpökäsittelyjä
- Harjaa hiuksia
- hiero päänahkaa
Hiusten harjaus ja päähieronta auttaa pään verenkiertoon

Itse toimin näin, mitä tuossa luettelin, mainitsinkin nämä tuolla tekstin puolellakin. 
Luonnonkiharat
Tämmöiset mun hiukset oli enen. vuonna 2014. Koitetaan jos kasvaisi yhtä pitkiksi ja paksuiksi, paljoahan siitä ei puutu heh :D 
Huomatkaa myös, kuvassa kaapin ovi on jäänyt auki. Hyvä huomata se vasta kaksi vuotta kuvan ottamisen jälkeen :D
Vakava ilme :D


Postaus tiivistettynä kolmeen lauseeseen:
Pidä huolta itsestäsi. Syö sopivasti/terveellisesti. Sopimaton ruokavalio vaikuttaa terveyteen. 

Olen kerran aiemminkin tehnyt tästä aiheesta postauksen, mutta jonkun takia en ikinä julkaissut sitä .Se säilyi pitkän luonnoksissa, ja loppujen lopuksi poistin sen. Nyt viikonloppuna kirjoitin tämän uudestaan. Aika lailla eri muodossakin, kun se ensimmäinen postausversio. Pakko sanoa, että tästä tuli kyllä parempi. Olen muuten ollut koko viikonlopun kaiken ajan koneella blogin ympärillä, joten ensiviikolla tulee ainakin kaksi postausta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

-Kommentoithan asiallisesti.
-Positiivinen ja rakentava palaute on sallittua ja toivottua!
-Kamerana toimii Canon PowerShop SX430 IS
-Kuvat muokkaan puhelimella Aviary-sovelluksella.