4.10.2017

Lemmikkikanin hyvinvoinnista


Tässä postauksessa listaan asioita miten voit osaltasi ennaltaehkäistä lemmikkikanisi sairastumista ja miten voit toimia jos pupusi sairastuu. Muistakaa tämä: tietenkään nämä eivät aina auta ja hyvästä hoidosta huolimatta lemmikkisi sairastuu ja sille, ei sitten voi mitään. Eikä se automaattisesti tarkoita sitä, että olisit huono hoitaja lemmikillesi.

Nimittäin meillä juuri kävi niin, vaikka hoidetaan molemmat puput aina hyvin ja silti toinen pupuistamme sairastui. Onneksi Lunalla oli lievähkö suolitukos, jonka huomasin nopeasti ja pupu sai tarvitsemaansa hoitoa hyvin alussa sairastuessaan. (Jos se suolitukos edes oli) Myös minä onneksi sain neuvoa ja vinkkejä eräässä kanit-ryhmässä Facebookissa.


Luna ja Lilja ovat olleet meillä nyt noin reilu vuoden verran ja kokemusta on tullut pupuista hieman lisää tämän vuoden aikana, enimmäkseen vain pupujen perushoitoon liittyen. Toki on perehdytty hieman sairauksiin, mutta kokemuksellahan niistä oppii. Tietenkin taustatietoina meillä on muista lemmikkieläimistä, netistä etsitty tietoa, kaverilta ja kasvattajalta saatu neuvoa.

Kun tunnet lemmikkieläimesi, (oli se sitten pupu, hevonen, kissa tai koira) niin tiedät, mikä on sille normaalia käyttäytymistä ja mikä sille on epänormaalia käyttäytymistä. Silloin pystyt huomaamaan helpommin jos lemmikkisi on kipeä ja huonovointinen. Ja tuntiessasi lemmikkisi huomaat, milloin se on taas kunnossa.


- Huolehdi, että pupullasi on heinää ja vettä on saatavilla, ihan aina. Tuore ruoho, kuivaheinä ja vesi on pupun pääravintoa ja nämä myös auttaa ruuansulatuksessa. Pelletit on taas lisäravintoa.
- Jos pupusi on pitkäturkkinen, niin silloin on tärkeää harjata pupua usein, jotta suurimmat irtokarvat poistuvat turkista, eikä sitä joudu kanin suolistoon kovin paljoa. Pupu nuolee itseään karvanlähtöaikaan eniten (keväällä ja syksyllä) joten silloin turkin huolellinen harjaaminen on erityisen tärkeää.
- Säännöllinen liikunta esimerkiksi valjaissa ja virikkeitä mielen virkeydeksi. Liikunta ehkäisee liikalihavuutta ja ennaltaehkäisee muita vaivoja/sairauksia. Kun pupulla on vaihtelua, kuten ulkoilua, valjaissa oloa, oksien järsimistä, seuraa ja muita virikkeitä ei pupu silloin myöskään tylsisty.
- Huomatessasi lemmikkisi olevan huonovointinen, seuraa hetki oireita ja ota niistä selvää. Sen jälkeen anna ripeästi oireiden mukaista hoitoa. Vointia kannattaa/pitää seurata jonkin aikaa, vaikka oireet häviäisivät/helpottaisivat.
- Etsi tietoa luotettavista lähteistä. Kasvattajaan voi olla yhteydessä, (me ainakin alkuun olimme pupujen kasvattajaan yhteydessä, kerrottiin pupujen kuulumisia ja lähetettiin kuvia) eläinyhdistyksistä saa oikeaa tietoa. Ihan ensimmäisenä en lähtisi keskustelupalstoja lukemaan.
- Tarvittaessa soita/vie eläinlääkäriin. Silloin, kun lemmikin tila heikkenee tai ei lähde paranemaan. Kiireellisissä tapauksissa pitää tietenkin heti mennä eläinlääkäriin, kun näkee ihan selvästi, että lemmikkipupu on kipeä.
- Ole mielummin hieman ylireagoiva ja -huolehtiva, kuin turhan välinpitämätön. Se on se, joka voi pelastaa pupusi hengen.


Tähän loppuun vielä kerron teille lyhyesti pupujen suolitukoksesta. Suolitukos ilmenee siten, että pupu ei ulosta, ei halua syödä, juoda eikä liikkua sekä pupu näyttää apaattiselta ja väsyneeltä. Kun selviää, että pupulla on suolitukos pitää hyvin nopeasti antaa oikeanlaista hoitoa, sillä tämä on hyvin vaarallinen ja hengen vievä.

Kun pupulle tulee suolitukos, niin sitä pitää pakkosyöttää, -juottaa ja -liikuttaa. Sekä myös pitää hieroa hellästi mahaa, jotta suolisto alkaisi taas toimimaan normaalisti. Itse ainakin Lunalla vuorottelin näitä Lunan sairastuessa. Jos oireet eivät helpota tai lemmikin tila huononee entisestään niin silloin pitää soittaa ja viedä lemmikki eläinlääkäriin. Niin kuin tämän aiemmin jo mainitsinkin.


Olen tähän nyt listannut muutamia hyvin yksinkertaisia neuvoja, jotka halusin tulla vain siksi jakaman, kun meidän pupu sairasteli viime viikon sunnuntaina ensimmäistä kertaa. (linkki postaukseen) Toivottavasti tästä postauksesta on hyötyä juuri sinulle.

Erittäin mukavaa keskiviikkopäivää kaikille!

2 kommenttia:

 1. Tärkeitä asioita mitä tossa luettelit😍 olkoon sitten mikä vaa eläin siitä pitää huolehtii ja katsoo että sillä on vettä ruokaa virikettä😍🤗❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, juurikin noin miten sen kirjoitit.
   Virikkeistä tulossa myöhemmin jopa postausta! 😊

   Poista

-Kommentoithan asiallisesti.
-Positiivinen ja rakentava palaute on sallittua ja toivottua!
-Kamerana toimii Canon PowerShop SX430 IS
-Kuvat muokkaan puhelimella Aviary-sovelluksella.