2.10.2017

Lunalla suolitukos?


Olipahan tapahtumantäyteinen viikonloppu! Ensin oli torstaina sopimusten teko työssäoppimispaikkaani, jonka jälkeen minula alkoikin viikonloppu. Seuraavaksi oli kaksi ratsastustuntia peräkkäisinä päivinä, perjantaina ja lauantaina. Kahden tunnin tuntipostauksen voit lukea täältä. Lauantai-iltana koneesta katkesi netti, enkä päässyt blogia päivittämään. Kaiken tämän lisäksi sunnuntaina päivällä Luna säikäytti minut toden teolla, pupu oli kaikkea muuta kuin normaali!

Joskus kahden aikoihin sunnuntaina, päivällä menin katsomaan ihan normaalisti pupuja. Lilja pomppi ja touhuili täysin normaalisti ja Luna kyhjötti nurkassa heinien päällä paikoillaan. Ensin ajattelin sen vain lepäävän. Enkä kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Sillä olihan pupu aamun normaalisti touhunnut. Pikkuhiljaa minua alkoi Lunan olemus ja vointi epäilyttämään, kun tajusin, että pupu ei syö yhtään mitään, ei juo, eikä liiku oikein yhtään, jos liikkui niin hyvin vaivalloisen näköisesti. Kaiken lisäksi pupu näytti todella apaattiselta ja huonovointiselta.


Aloin epäilemään, että Lunalla olisi suolitukos, josta informoin äitille ja siskolle. Ainakin oireet oli sen mukaiset. Sain ruiskuun ruoka/risiiniöljyä, jota tarjosin Lunalle. Pupu ei oikein huolinut öljyä, joten ruiskutin sitä vähän kerrallaan suun ympärille, josta pupu lipoi ne kielellään. Tämän jälkeen lähdettiin valjaissa ulos. Ruoka, juoma ja liikunta ei olisi maistunut Lunalle, mutta pakottamalla sain onneksi pupun liikkeelle. Aluksi vuorottelin liikkumista ja mahan hieromista. Välillä Lunalle maistui lehdet ja välillä ei. Pidin Lunaa valjaissa yhteensä kaksi tuntia putkeen (klo: 15-17) ja vuorottelin liikuntaa, pakkosyöttämistä ja mahanhierontaa. Neljän jälkeen pupu alkoi virkoamaan ja ruokakin alkoi maistua. Viiden aikoihin pistin Lunan hetkeksi häkkiin ja kävin itse syömässä välipalaa.

Syötyäni itse lähdin takaisin pupujen luo ja siellä vielä tarkkailin puolisentoistatuntia Luna-pupun vointia, että on varmasti kunnossa. Illasta huomasin ensimmäistä kertaa Lunan ulostavan, hieman karvaisia papanoita. Pelletit, kurkku, voikukat, vaahterat ja heinä maistui ja niitä pupu kävi sillöin tällöin syömässä. Välillä otin pupun syliini mahanhierontaan. Päivältä oli jäänyt vesi+pellettimössöä, johon lisäsin vielä kauraa ja myös sen tarjosin Lunalle. Kaurakin maistui, mikä oli todella hyvä, sillä se saattaa pistää pupun mahan toimimaan kunnolla. (Meillä tosin kaura on jokapäiväistä ruokaa, mutta silti annoin ylimääräisen annoksen ruokaa.) Pupukaverit joutuivat olemaan sunnuntaina eristyksisssä toisistaan, sillä Lilja olisi syönyt Lunan ruoat. Pahimman mentyä ohi, myös eristyskin loppui. Yhdeksän aikoihin kävin vielä antamassa lisää kurkkua, jotta pupu saa nestettä ja herkkua. Oli vain tarve käydä kattomassa, että kaikki on kunnossa. Siellä Luna ja Lilja loikki edes takas häkissään.

Tältä Luna näytti eilen, heinien päällä olisi halunnut makoilla.

Päivän mittaan tuli myös harjattua pupua todella paljon ja hyvä, sillä irtokarvaa siltä irtosi aika paljon, pitkäkarvainen kun Luna on. Tällä hetkellä myös pupuille kasvaa talviturkki. Harjaamisen lisäksi nypein irtokarvoja ja sillähän sain myös pupun liikkeelle. Varmuutta siihen en ole saanut, että oliko tämä suolitukos vai joku muu juttu, mutta tärkeintä on se, että Luna voi nyt hyvin ja on kunnossa! Onneksi tästä selvitiin pelkällä säikähdyksellä.

Mennesäni aamulla ruokkimaan pupuja, oli häkissä iloinen näky, sillä viheltäessäni pupuille molemmmat tuli häkille vastaan ja nousivat kaltereita kohti. Näky joka on aina niin ihana, mutta tänään vielä erityisen tärkeä. Tänään myös laitettiin aamupellettien ja -kaurojen sekaan ruokaöljyä, ihan vain varmuuden vuoksi. Luna kävi aamulla vain maistamassa raksuja, mutta kun tajusi ne maustetuiksi ruoka/risiiniöljyllä, ei pelletit enään kelvanneet. Onneksi maustamattomat pelletit maistuivat.

6 kommenttia:

 1. Ihanaa että luna on kunossa ja voi hyvin ja puput saa olla toisten sa kanssa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, onneksi Luna selvisi! Ja joo, saavat olla ihan normaalisti, eristys koski vain sen ajan, että Luna saa syötyä ja ettei Lilja ole häiritsemässä Lunaa.

   Poista
 2. Voi hitsi, harmi että Luna sairastui, mutta onneksi nyt kaikki on ok!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi parantui ja näin että on kunnossa, kun olen viikon koulussa, niin helpottaa tietää, että pupu on kunnossa ja porukat seuraa pupun vointia.

   Poista
 3. Tosi hyvin kirjoitettu teksti! Onneksi pupulle ei käynyt pahemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehusitasi. Ja totta, onneksi pupu selvisi tästä, eikä käynyt pahemmin!

   Poista

-Kommentoithan asiallisesti.
-Positiivinen ja rakentava palaute on sallittua ja toivottua!
-Kamerana toimii Canon PowerShop SX430 IS
-Kuvat muokkaan puhelimella Aviary-sovelluksella.