17.2.2018

ONNISTUNUT OIKEA JA VAIKEA VASEN: ESTETUNTI

Tämä viikko on ollut tapahtumia täynnä. Viikko alkoi ikävissä merkeissä, kun maanantaina olimme päiväkodin ryhmämme lasten kanssa pulkkamäessä ja siellä mäessä oli samaan aikaan toinen päiväkotiryhmä. Kävelimme mäen reunassa alaspäin, kun ihan ylhäältä lapsille mäen vauhti olisi liian lujaa. Tämän toisen ryhmän lapset laskivat mäkeä ihan ylhäältä ja tietenkin joku lapsi sitten patjallaan törmäsi minuun, vaikka reunassa kävelin. Siinä rytäkässä kaatusin vasemman käden päälle, koko kehoni painollani. Aluksi käsi oli ok, mutta noin tunnin päästä käsi kipeytyi paljon, oli kuuma, kämmen turvonnut ja lähes käyttökelvoton. Käsi piti käydä lääkärissä näyttämässä ja lähdin ruokailun jälkeen akuuttiin. Siellä kyynärpää tutkittiin ja kuvattiin, eikä murtumia onneksi löytynyt. Mutta jonkin sortin hermovamma kädessä, kyynärtaipeen alueella on, ainakin oireet viittaavat siihen.

Loppu viikosta sain Kelalta hyvin ristiriitaisen kirjeen, koskien saamiani tukiani, tässä tapauksessa tukia, joita en ole saanut. Heillä on tieto, että olin saanut matkakorvauksia, muta olin kuitenkin saanut kielteisen päätöksen matkakorvauksista. Eli en ole mitään korvauksia saanut. Niitä vielä pitää selvitellä, mutta hermot on kyllä ollut tällä viikolla koetuksella. Joten tänään tallille lähtö tuntui erittäin hyvältä virkistykseltä. Suurimmat höyryt päästelin pihalle tallille kävellessäni.


Noniin, eiköhän nämä alkulöpinät riitä ja mennään tämän päiväisen estetunnin pariin. Tallin nimilistassa kohdallani luki Sami ja tieto estetunnista. Hieman ristiriitaisesti odotin tuntia, sillä Samilla en ole kunnolla hypännyt ja mietin, että miten esteiden hyppääminen sujuu, kun Sami on raskasrakenteinen. Valmistin Samia tunnille, harjasin ja varustin hevosen ja itseni. Turvaliiviä en saanut päälleni, sillä kaappini avain oli jäänyt kotia.

Ennen tuntia kyselin että miten Sami hyppää ja muistutin myös näkövammastani. Kerroin asioita mitkä ovat vaikeampia esteillä ja myös sen, että suurimmaksi osaksi olen hypännyt ainoastaan Vikkanilla. Opettajan kanssa sovittiin, että kokeilen Samia ja menen niin, miten tuntuu hyvältä ja sanon jos joku tuntuu vaikealta tai haasteelliselta. Opettaja kertoi, että Sami hyppää hyvin ja oli ollut juuri myös estekisoissa.

Alkukäynneissä huomasin Samin olevan reippaalla tuulella, eli tuskin vauhdin kanssa ei tule ongelmaa, toivoin. Alkuverryttelyssä ravailtiin tehden ympyröitä ja taivuteltiin hevosia. Sami taipui ja oli hyvin kuulolla. Raviverryttelyiden jälkeen jatkoimme puomeja ravissa. Oikeassa kierroksessa L-päätyyn tehtiin pääty-ympyrä ja ylitettiin ympyrällä oleva maapuomi. Parin kerran jälkeen jatkettiin vielä ympyrältä pitkälle sivulle ja ylitettiin pitkän sivun ravipuomit.
Vaihdettiin suunta vasempaan kierrokseen ja tuliin ensin pitkän sivun ravipuomit ja jatkettiin L-päätyyn pääty-ympyrälle puomille. Ravissa Sami toimi oikein kivasti. Lopuksi vielä tultiin puomeja laukassa, jotka ei lähtenyt onnistuakseen.


Hyppääminen aloitettiin ympyrällä olevalla kavaletilla, joka ei oikein lähtenyt alkuun onnistuakseen, joten tulin vielä tässä vaiheessa ravilla koska siinä Sami toimi paremmin. Muistin, että hevonen tarvitsee vahvemmat avut ja ohjaamiset jolloin ympyrällä sujui hituisen paremmin.

Pitkän sivun ravipuomit korotettiin noin 50 cm ristikoksi ja vasemmassa kierroksessa tultiin ensin pitkän sivun ristikko ja lopuksi pääty-ympyrän kavaletti. Ristikko sujui ihan hyvin, mutta ympyrällä Sami päätti ihan yllättäen puskea ohi esteen. Tämä tuli täytenä yllätyksenä, enkä ollut varautunut siihen yhtään. Pari kertaa hevonen puski ohi esteen, jonka jälkeen vaihdoin raipan ulkokäteen ja muistin käyttää vahvemmin pohjetta, silloin ympyrällä sujui jopa ihan ookoosti. Toisella kerralla pitkän sivun ristikko ja ympyrän kavaletti sujui paremmin, ensimmäiseen kertaan verrattuna.

Vaihdettiin suuntaa oikeaan kierrokseen ja laukattiin ympyrälle, ylitettiin kavaletti ja jatkettiin pitkällä sivulla olevalle ristikolle. Ennen vuoroani opettaja kysyi fiiliksiäni ja sanoi, että voin tulla ravilla, jos laukka ei tunnu hyvältä vastasin, että kokeilen ensin laukkaa ja tuun sitten ravissa jos ei tunnu hyvältä. Vuoroni koittaessa nostin laukan, ohjasin hevosta kohti esteille ja istuin ihan rennosti. Ympyrällä vähän muistuttelin Samia laukkaaman. Ylitettiin esteet oikein sujuvasti ja todella hyvin. Oikea kierros tuntui paljon paremmalta ja helpommalta. Myös toisella kerralla esteet sujui laukassa hyvin.


Kun kaikki olivat hypänneet oikeassa kierroksessa, niin olikin jo loppuravien ja -käyntien vuoro. Loppuraveissa Sami oli aika innoissaan ja olisi halunnut jatkaa, kun loppuvaiheessa vasta vauhtiin pääsi. Nopeasti hevonen rentoutui ja pikkuhiljaa aloin antamaan ohjaa, jotta hevonen voisi venyttää kaulaansa. Ratsastustunnin aikana kyynärtaive ja käsi ei onneksi vaivannut ollenkaan. Hieman mietin, että miten käsi kestää, kun oli kolme päivää lähes käyttämätön. Loppuviikosta pikkuhiljaa olen pystynyt yhä enemmän kättä käyttämään normaalisti.

Kun oli palautteen aika, opettaja heti ensimmäisenä kysyi, että olenko hypännyt paljon. Olenhan minä, kun täällä oli edellinen opettaja, joka järjesti kisoja ja estekursseja, niin tuli hypättyä. Hän sanoinkin, että näki, että olen hypännyt, istun hyvin enkä mene liikaa hyppyihin vaan annan hevosen hoitaa hyppäämisen. Sain myös kehuja opettajalta ja toiselta tuntilaiselta siitä, että pystyin pitämään Samilla laukan hyvin yllä. Oikean kierroksen onnistumiset teki tunnista hyvän, hyvä fiilis jäi onnistumisista ja oli hyvä löytää niitä haasteita. Oli kyllä kiva, kun hypyt onnistuivat, sillä niitä aina jännitän, kun on vähänkin taukoa hyppäämisestä.

Iso kiitos myös kaikille blogiani äänestäneille! Äänestysaikaa vielä on jäljellä, jos haluat käydä äänestämässä blogiani, niin se löytyy kategoriasta "vuoden ratsastusblogi". Blogiexpon äänestykseen pääset blogini sivupalkissa olevasta kuvalinkistä tai asiaa koskevasta postauksesta, jonka olen nostanut ensimmäiseksi. Mobiililaitteilla nämä näkyvät siis internet-versiossa. Mukavaa lauantaita kaikille!

4 kommenttia:

 1. Ihana kuulla, että sulla meni tunti hyvin! Tämä postaus oli myös aivan ihana lukea, kirjoitat nämä ratsastuspostaukset tosi hyvällä otteella ja fiiliksellä :) On aina mukava lukea onnistumisista ja uusista kokemuksista ja itsensä ylittämisestä, jatka samaan malliin tätä hyvää työtä jota teet blogisi ja ratsastuksen kanssa!

  Pörheää Menoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon, todella ihanasta kommentista ja palautteesta ❤️ oikein mielelläni jatkan tätä työtä blogini ratsastustunnin parissa, kiitos kannustuksesta! 😊❤️

   Poista
 2. Tuo on kyllä mahtava fiilis, kun kokee tunnilla pienenkin onnistumisen! Mahtavaa, että tunti meni hyvin! :) Tää sun ratsu on kyllä upean näköinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, onnistumisen kokemus on kyllä voimaannuttava,iloa ja rohkeutta antava hetki.
   Sami on kyllä komea Tinker, harvemmin tinkerillä tullut hypättyä, nyt sekin on koettu :)

   Poista

-Kommentoithan asiallisesti.
-Positiivinen ja rakentava palaute on sallittua ja toivottua!
-Kamerana toimii Canon PowerShop SX430 IS
-Kuvat muokkaan puhelimella Aviary-sovelluksella.