7.8.2017

Sittenkin kouluratsastaja?

Moikka! Olin tänään maanantaina korvaavalla ratsastustunnilla, sillä viime viikon lauantaina tallilla ei ollut tunteja Eskadroonan esiintymisen vuoksi. Tänään tunnille sain Allin. Poni oli kiva saada, kun vielä se on mahdollista elokuun ajan. Pitkästä aikaa tuntia meille piti tallin ja hevosten omistaja, joten meillä oli vähän rennompi tunti tänään, kun hän ei ole pitkiin aikoihn tunteja pitänyt ja myös siksi enemmän seuraili ratsastustamme niin sanotusti helppojen tehtävien kautta, miten ratsastamme, mitä osaamme ja missä pitää parantaa.


Heti tunnin alkuun otimme jalat pois jalustimista hetkeksi, jotta opettaja näkee onko jalustimet sopivan pituiset. Olin vanhaan, tuttuun tapaan lyhentänyt jalustimia pari reikää, niin sain sitten pidentää takaisin sen pari reikää. Moni muukin joutui pidentämään jalustimiaan. Alkukäynneissä tehtiin paljon pysähdyksiä ja siirtymisiä. Eikä ihan mitä tahansa pysähdyksiä, vaan hevosten piti pysähtyä samaan aikaan kaikille neljälle jalalle. Tehtävä oli alkuun hieman hankala, mutta välillä pysähdykset tasajaloin onnistui hyvin. varsinkin silloin, kun tehtävän oppi, niin alkoi myös pysähdykset tasajaloin sujumaan. Sanottiin, että lapojen seuraaminen auttaa, että näkee hevosen seisovan tasajaloin, mutta ei se (lapojen kautta seuraaminen) oikein itellä onnistunut. Alkukäynneissä Alli tuntui mukavalta ja eteenpäin liikkuvalta.

Ravissa tehtiin paljon voltteja ja keskityttiin hyviin kulmiin ja siihen, että hevoset taipuu hyvin. Volteillla välillä tuntui, että poni hiipuu, mutta muuten ravi oli oikein letkeää. Kulmatkin onnistui tosi hyvin opettajan mukaan, vaikka itselle tuntui, että kulmat meni vähän miten sattuu. Ravailtiin molempiin suuntiin ja Allille vaikeaan eli vasempaan kierrokseenkin sujui taivutukset ja kulmat ihan kivasti. Paremmin, kuin aiemmin. Ravailujen jälkeen oli välikäyntien vuoro.


Välikäyntien jälkeen, aika nopeastikin oli laukan vuoro, C-päädyssä isolla pääty-ympyrällä. Oikeaan kierrokseen en onnistunut kunnolla laukannostoissa ja laukkaamisessa, kun satulavyö oli jäänyt löysälle, vaikka vyötä ennen tunnin alkua kiristin muutamalla reiällä. satula vain keikkui. Ja epäonnistuneista laukannostoista syytin jalustimia, että ne olisi liian pitkät. Kiristettiin sitten vyötä vähän lisää ja otin vasempaan kierrokseen omalla vuorollani laukkaa. Vasempaan kierrokseen laukka sujui paremmin, kun satula ei enää keikkunut. Jopa ympyrän pienennyskin onnistui. Pari kertaa tippui raville, mutta muuten pystyin ylläpitämään Allilla laukkaa paremmin, kuin aikaisemmin. Laukassa välillä tuntui, että jalustimet tippuu jaloista, mutta muuloin tuntui ihan sopivilta.


Laukkojen jälkeen olikin jo loppuravien ja -käyntien vuoro. Tunnin lopussa poni oli rento, kuunteli ja pyöristyi hyvin. Tunnin lopuksi sain kehuja hyvistä ja hienoista kulmista, minä kun luulin, että kulmat meni miten sattui, niin ei mennytkään huonosti ja siitä, että Alli liikkui kivasti eteen. Poni olikin erittäin mukavan oloinen tänään. Vaikka ei mitään ihmeellistä tehty niin oli kiva tunti. Iloitsin paljon siitä, että onnistuin ratsastamaan hyviä kulmia. Muutenkin tuntuu, että kulmien ratsastamisessa olen kehittynyt enemmän.


Tuntui tosi oudolta ratsastaa pidemmillä jalustimilla mihin ei ollut tottunut. Kuvissa ja opettajan mukaan jalustimet näytti juuri sopivilta. Joten ehkä nyt vaan pitää opetella ratsastamaan pidemmillä, eli minulle sopivilla jalustimilla. Jalustimet kyllä tuntui paremmilta pari reikää pitempinä, sitten kun niihin tottui. Tunsin hevosen paremmin ja sain omat reidet sekä pohkeet paljon paremmin ponin ympärille, mitä aiemmin. Istuntanikin tuntui paremmalta tänään.

Alli näyttää näissä kuvissa niin kivoilta, ja jotenkikn niin hienolta kouluponilta, niin aloinkin miettimään, että onko se kouluratsastus sittenkin enemmän juuri se minun juttuni? Enpä tiedä. Toisaalta tykkään kaikesta rauhallisesta taivuttelusta ja kouluväännöstä ja toisaalta taas tykkään laukata kovaa pomppia esteitä. Moelmpia on hyvä treenata. 


Siskoni kuvaili tällä kertaa minun kamerallani, kun unohti oman kameransa kotiin, joten videonkin sain väsättyä teille tämän päivän ratsastustunnilta. Olen myös alkanut pohtimaan, että alkaisin aina mahdollisuuden tulen tekemään videoita blogiini. Mitä siihen sanotte? Kivaa illan jatkoa kaikille!

12 kommenttia:

 1. Hyvin näytti sujuvan ja oli kiva saada ratsastuskuvia! Video oli myös kiva lisä :) Toi toinen kuva on hieno ja itse tykkään siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Kiva, että tykkäsit postauksesta.
   Se toinen kuva on myös mun lempparikuva. :)

   Poista
 2. Pisti silmään videon ensimmäisessä klipissä koko ajan väärä kevennys, eikö opettaja huomauttanut siitä? Kuvat ovat tosi kivan näkösiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se huomautti kevennyksestä aina kun kerkesi.

   Poista
 3. Kiva postaus! Sun tuntipostauksia on aina niin kiva lukea :) Kuvat olivat myös kivoja ja video hyvä lisä!

  viisiaskellajia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tässä pohtinut, että alkaisin videoita tekee aina kun on vaan mahdollista, sillä niistä näytetään tykkäävän :)
   Kiva että tykkäsit! Sulla on kanssa kivoja tuntipostauksia ☺️

   Poista
 4. Oliko teitä vain kolme tunnilla? Jos oli, niin tosi kiva, kun silloin opettajalla on enemmän aikaa jokaiselle! :)

  Kattelin videon, laukassa sulla näyttää helposti nousevan kantapää ylös mikä aiheuttaa sen että jalustin ei pysy kunnolla jalassa.
  Mulla oli joskus ihan sama ongelma, mutta se on onneksi helppo kitkeä pois! :) Mulla auttoi kaksi asiaa: aina kun oli joku (eli valkku tai äiti) katsomassa mun ratsastusta, huomautettiin mulle heti kun kantapää alkoi nousta, toinen mikä auttoi oli tietoinen "itsensä tarkistaminen" monta kertaa kierroksen aikana, eli kävin läpi itseni aloittaen päästä (missä katse), edeten keskivartaloon (suoruus), käsiin (nyrkkien asento, käsivarren rentous, pyöräytin hartiat taakse), reidestä nilkkaan (rentous, jalan asento ja oikea kohta) ja viimeisenä jalkaterä (varpaat menosuuntaan, kantapää alas). Ja usein heti kun olin päässyt "tarkistuslistan" loppuun alkoi samojen juttujen tarkistaminen ja korjaus alusta.
  Toki vieläkin teen tätä päivittäin ja korjailen asentoani, mutta nykyään riittää muutaman kerran ratsastuksen aikana tarkistus kun asento alkaa myös pysyä paremmin vuosien myötä. :)

  Toinen mikä kannattaa muistaa aina kun ratsastaa: jokainen kaarre syö vauhtia. Tarkoittaa käytännössä sitä, että aina kun käännät hevosta tulisi samalla ratsastaa myös eteen ettei vauhti hiivu pois. :)

  Tarkoitus ei missään nimessä arvostella, vaan antaa vinkkejä joista toivottavasti on hyötyä myös sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Hyviä vinkkejä oli, eikä tullut yhtään olo että arvostelisit.

   Kolme meitä oli tunnilla.
   Mulla on ollut pitkään ongelmana, että kantapää nousee. Ja siitä kantapään nousemista mainitaankin välillä. Nyt vain enää kantapää nousee laukassa (jonka takia jalustin tippuu/tuntuu että tippuu)
   Kiitos vinkeistäsi ja toivotaan, että niistä olisi hyötyä mulle, täytyy ottaa käyttöön nuo kertomasi vinkit.

   Olenkin itseasiassa käyttänyt tuota itsensä korjaamista katseessa, nyt pitää siirtää se kantapäihin.

   Poista
 5. Hyvä postaus! Munkin mielestä jalustimet näytti ihan hyvän pituisilta. Mullakin ollut vähän sama ongelma, että jalustimet meinaavat tippua, kun on vähänkin pidemmät. Itse kyllä rakastuin pidempiin jaltustimiin, kun kerran pääsin menemään niin isolla hevosella, että oli oikeasti varaa säätää, kun yleensä mulla jalat menee liia alas, jos laitan niin pitkät jalustimet kun haluaisin. Video oli myös kiva lisä postaukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit postauksesta ja videosta.
   Varmasti pidempiin jalustimiin tottuu, kun om muutaman kerran pidemmät jalkkarit ollut. Ja sit ei ole enää tunnetta, että tippuu jaloista. Varsinkaan, kun pääsee kantapäiden nousemisesta eroon :)

   Poista
 6. Minusta jalustimet näyttävät liian pitkiltä, joudut jonkin verran varvistelemaan. Silloin on vaikea saada reittä oikein hevosta vasten, jalustimet putoavat helposti ja kantapää jää toivottua ylemmäs.

  Ei kannata liikaa miettiä kantapäätä, vaan syy sen nousemiseen löytyy yleensä jännityksestä ylempänä jalassa. Kun jalka roikkuu ylhäältä asti rennosti niin painovoima vetää kantapäätä hieman alaspäin, kun päkiä lepää jalustimella. Missään tapauksessa ei pidä painaa kantapäätä alas, koska silloin jalka menee samalla eteen ja koko jalka jännittyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalkani olivat muuten rennot, mutta laukassa jännitttyi, jonka takia ke kantapäät nousi. Ehkä olisi voinut olla reiän lyhyemmät?

   Totta myös tuo jalan jännittyminen, mikä on usein syynä kantapäiden nousemisen.

   Poista

-Kommentoithan asiallisesti.
-Positiivinen ja rakentava palaute on sallittua ja toivottua!
-Kamerana toimii Canon PowerShop SX430 IS
-Kuvat muokkaan puhelimella Aviary-sovelluksella.