5.8.2017

Ukk-näkövammani


Olen tehnyt postauksen näkövammastani ja siinä kerroin mistä vammani on tullut, minkälainen se on ja minkälaista arkeni on. Täältä pääset kyseisen postauksen lukemaan, jos et ole sitä vielä lukenut. Olen saanut jonkin verran kysymyksiä näkööni ja ratsastukseen liittyen koulussa, tallilla ja milloin missäkin, joten ajattelin tehdä usein kysytyt kysymykset-postauksen näkövammastani.
(Kysymykset ja vastaukset numeroitu, ensin on kysymykset ja sen jälkeen vastaukset)


1. Eikö sinua koskaan pelota hevosten kanssa puuhaillessa, kun et näe hyvin?

2. Miten pystyn/uskallan harrastamaan ratsastusta kun en näe kauas? Koulussakin istut taulua lähimmällä paikalla.

3. Mistä näkövammasi on tullut? Periytyykö se? Voitko sokeutua?

Siinä nyt on muutama ja pari aika samantyylistä usein kysyttyä kysymystä näöstäni. Kuten jo sanoin, niin ajattelin vastata nyt noihin kysymyksiin, sillä hyvähän kaikkien uusienkin lukijoiden on tietää. Silti jos kysymyksiä tulee, niin saa toki kysyä lisää, vastailen niihin mielelläni.


1. Ei ole oikeastaan koskaan pelottanut missään tilanteessa huononököisyyteni. Olen aina ollut aika uhkarohkea ihminen, enkä ole mitään tekemisiä miettinyt ajatuksella "mitä jos en näe". Pienestä pitäen, kun on tottunut elämään heikkonäköisenä, niin en tiedä miten normaalinäköiset ihmiset näkevät. 
Ikinä minua ei ole pelottanut hevosten kanssa, mutta alkuun esteillä jännitti aika paljonkin. Kuitenkin luotan hevosiin aina. Vaikka hevonen säikähtää, luotan hevoseen ja itseeni, ettei mitään vakavaa tapahdu. Pärjään vain sillä, kun tunnen ja luotan hevoseen. Olen myös kertonut ratsastuksen opettajallekin, ihan vain turvallisuuden takia.2a. Samalla tavalla pystyn ratsastamaan, kuin normaalisti näkevä ihminen. En väitä, että näköä ei tarvitse ratsastamassa. Kyllä jonkin verran tarvitsee, mutta pärjää myös ilman kunnollista näköä. Tai jopa sokeana! Sillä käytän luonnollisesti paljon enemmän muita aistejani, kuten istuntaa. Ratsastan paljon istunnan kautta. Otetaan esimerkiksi kevennys. En erota kunnolla hevosen lavan liikkeen mukaan onko minulla oikea vai väärä kevennys. Tunnistan väärän kevennyksen kääntämällä hevosen voltille. Kun minulla on väärä kevennys ja olen ympyrällä tuntuu, että hevonen kaatuu allani. Vaikka eihän se hevonen oikeasti kaadu. Näin tiedän, että kevennykseni on väärä ja vaihdan oikeaksi. Toki tämä ei toimi kaikilla hevosilla, kun jokaisella hevosella on niin erilaiset askeleet. Mutta silloin yritän hevosen lavan liikkeen mukaan tarkistaa kevennykseni tai opettaja huomauttaa asiasta.

Muut vaikeudet ratsastuksessa on sarjat ja koulukisoissa kulmat. Sarjojen hyppääminen menee jo paremmin, niisä olen kehittynyt paljon, mutta kulmien ratsastaminen tarpeeksi syvään on vaikeaa, sillä syvyysnäköni on heikko ja helposti ratsastan kulmat liian syvään jolloin mennään aitojen yli ja tulee hylkäys. Joten jätän kulmat hieman vajaaksi. Mielummin huomautus kulmien ratsastamista kuin kokonaan hylätty rata. 


2b. Koulussa ja luokkatilanteessa vaikuttaa näkööni ja näkemiseen minkälainen valaistus on. Tällä hetkellä pulpetit ovat ringissä ja istun luokan huonoimmassa paikassa. Olen kyllä lähellä taulua, mutta vastapäätä oleva ikkuna heijastaa taululle valon, mikä vaikeuttaa näkemistäni. Silloin joudun siristelemään ja tekemään enemmän töitä, että näen taululle. Helpottaisi jos olisin ringin toisessa päässä, eli selkä ikkunaa päin. Olen kyllä tästä sanonut ja silloin on ehdotettu paikkaa liian kaukaa taululta. Mutta ei sitä paikkaa mitä koen itselleni parhaaksi.

3.  Näkövammani on tullut biologisen "äitini" raskauden ajan alkoholin käytöstä. Joten vamma ei periydy, jos joskus omia lapsia saan. Eli mitään geenivirheitä ei ole. Voin sokeutua, jos näkö huononee paljon, mutta suurempi riski on sokeutua jos käytän piilolinssejä. Piilolinssit voi nimittäin irrottaa silmistäni mustuaisen.

Ratsastusta ja luokkatyöskentelyä ei voi mitenkään verrata keskenään. Sillä ne ovat kaksi täysin eri asiaa. Joissa molemmissa on omat haasteensa. Koulussa en pysty kehollani työskentelemään, toisin kuin ratsastuksessa. Koulussa pystyn käyttämään kuuloani paremmin. 

Toivottavasti nämä vastaukset auttoivat kyselijöitä askarruttaneisiin kysymyksiin. Mukavaa lauantaita kaikille.

12 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoinen postaus! Hyvä ettei näkövammasi haittaa ratsastustasi kuitenkaan kovin paljoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi se ei haittaa, siitä olen todella onnellinen! :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus! Tuo on varmaan totta, että muut astit herkistyvät, mutta silti vau! Itse, kun yrittän vähänkin silmiä sulkia ratsastaessa niin eihän siitä tule yhtikäs mitään. :,D Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo muiden aistien herkistyminen on, sillä tunnistan opettajien askeleet, askeleiden perusteella pystyn sanoo kuka tulee. :D ihmettelin kun tätä jossain vaiheessa.
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 3. Toi eka kuva on ihana😍
  Ja kiva kun noin avoimesti ja rohkeasti puhut näkövammasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mun lempparikuva 😍❤️ oma näkö on itselle ja läheisille niin luonnollinen ja arkinen asia et siitä on helppo puhua :)

   Poista
 4. Vau! Vaikka olen normaali näköinen niin silti haluaisin opetella ratsastamaan enemmäm istunnalla. Olet tosi taitava ja olet hienosti keksinyt miten pärjätä ratsastuksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Treenaamalla istunta ja istunalla ratsastaminen paranee. Tsemppiä!
   Opein ton kevennys jutun vahingossa. Voi kiitos ❤️

   Poista
 5. Oikein mielenkiintoinen postaus! Täytyy muuten kokeilla tuota kevennysjuttua! Itselleni on jotenkin hankala hahmottaa kevennykseni selästä käsin, joten olisi ehkä helpompaa opetella tuntemaan se :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan. Varmasti voi olla hyötyä sinullekkin ja monelle muulle!

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus, kiva että avauduttua paljon henkilökohtaisemmistakin asioistasi! Ja tottakai on hyvä että näkövamma ei haittaa menoasi.

  ponivoimatpelissa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itseeni liittyviä asioita on kiva välillä kirjoitella. Muut saisivat uutta näkökulmaa ja tietoa. Ja myös siksi, jos löytyy kohtalotovereita.
   Se on kyllä erittäin hyvä asia, siitä olen todella iloinen! :)

   Poista

-Kommentoithan asiallisesti.
-Positiivinen ja rakentava palaute on sallittua ja toivottua!
-Kamerana toimii Canon PowerShop SX430 IS
-Kuvat muokkaan puhelimella Aviary-sovelluksella.