31.8.2016

Kysymyksiin vastaukset

Moikka!
Nyt olisi aika julkaista Kysymys-vastaus postauksen kysymykset ja vastaukset teille. Kiitos kaikille kysyjille! Jaan kysymykset ainakin kolmeen osaan Daalia, muut hevosaiheiset ja muut kysymykset! Kaikki kysymykset toki tässä samassa postauksessa! Koska tuli sen verran vähän kysymyksiä, niin ei ole mikään kilometrin pituinen postaus kuitenkaan. Noh, eiköhän sitten vain aloiteta! Olkaa hyvä, vastauksia teille.

Aloitetaan hevosaiheen kysymyksistä:

K: Mikä on korkein hyppäämäsi este?
V: Korkein hyppäämäni este on ratana 40-50 cm Eli en ole hirveän korkeitä esteitä hypännyt. En myöskään ole paljoa hypännyt. Mutta 26-28.8 olleella estekurssilla hyppäsin noin 60cm joten se on nyt korkein este 
Kevään kisoista, kun ratakorkeus oli 40-50 c

K: Pienin poni jolla olet ratsastanut.
V: Poni on rodultaan shetlanninponi. Olin pari vuotta sitten, poniravileirillä. Siellä ratsastin yhdellä Lilja shettiksellä, mutta en osaa sanoa kuinka pieni se poni oli. Pienempi se kyllä on kuin Daalia.

K: Oletko hypännyt maastoesteitä? Jos et, haluaisitko?
V: En ole. Olisihan se kiva kokeilla hypätä maastoesteitä. Mutta sitä ennen tarvitsen lisäkokemusta hyppämisestä. Vastatakseni kysymykseen halaun kokeilla, jos saan joskus mahdollisuuden.

K: Oletko ratsastanut ex-ravurilla?
V: Olen ratsastanut, raviponeilla, mutta toisella ainakin vielä silloin kilpailtiin. Siitä Lilja-ponista en ole varma kilpailtiinko sillä. Muistan sen leiriaamun kun valmisteltiin poneja kilpailuihin ja minun hoitsuni oli voittanut lähtösä ja se toinen poni oli toinen. Leiritallimme sai silloin kaksoisvoiton!
Eli hoitsuni silloin oli se poni joka voitti, rodultaan Gottlannin Russ. Toinen oli pieni shetlanninponi, mutta minulle liian pieni. Tietääkseni, eivät olleet entisiä ravureita. Mutta ravureita kuitenkin.
Ja millaista sitten oli? No ponimaista menoa.
Eli oikeampi vastaus tähän olisi. Olen ratsastanut ravurilla, mutta en ex-ravurilla!

K: Ponit vai hevoset? perustele.
V: Tämä onkin sitten vaikempi kysymys. Nimittäin tykkään poneista sekä hevosista. Tällä hetkellä ratsastan sekä poneilla että hevosilla. Taidan kuitenkin kallistua hevosten puoleen. Poneilla sen verran vähän ratsastanut, että olen jämähtänyt hevosiin. Niin siksi valitsen mieluummin hevoset.

K: Lempi hevonen Kylä-Hentilästä?
V: Tällä hetkellä, minulla on kolme lempparia! Viivi, Vikkan ja Rita!
Viivi sen takia, koska olen vain tykästynyt heppaan. Siinä hepassa on jotain kiehtovaa.
Vikkan, koska on kivoja muistoja kilpailuista ja treeneissä. Vaikka emme ole mitenkään vielä sijoittuneet koskaan.
Rita siksi koska, silloinkun tamma hentilään tuli, niin vuoden ajan ratsastin sillä melkein koko ajan. Joka ikisen ratsastustunnin. Ja sen vuoden päästä/lopussa yksi kerta vaan huomasin kuinka olemme kehittyneet. Se tunuti tosi hyvältä silloin. Toki muutkin sillä ratsasti, enkä ollut ainoa. Mutta alusta alkaen Rita oli vaan niin ihana. Tämän vastauksen perusteella tykkään menevistä ja reippaista hevosista.


K: Esteet vai koulu?
V: Molempia on kiva ratsastaa, mutta kallistun enemmän esteiden puolelle! Haluan kuitenkin kehittyä esteissä sekä koulussa vielä enmmän!

K: Mitkä prosentit saitte heinäkuun koulukisoista?
V: Vastasin tähän jo kisapostauksessa, mutta laitetaan tämä kysymys ja vastaus tähän. Saimme siis 49 % tuolloin.

K: Mikä juttu ratsastuksessa on kivointa?
V: Tämä oli tosi hyvä kysymys! Eikä tähän ole pelkästään yhtä vastausta. Voisin listata tähän muutamia kivoja asioita ratsastuksessa.  Tähän kysymykseen oli tosi kiva miettiä vastauksia.
- Kivaa on kun onnistut tehtävssä minkä saat. Tai jos hevonen toimii tosi hyvin ja hienosti. Varsinkin jos ensin olen epäonnistunut. 
- Ratsastus rentouttaa. Jos olen vaikka jostain asiasta surullinen, ja menen ratsastamaan, niin ratsastuksen jälkeen on tosi positiivinen mieli. Ellei tunti ole mennyt tosi huonosti. Muutenkin aina ratsastuksen jälkeen on tosi rento fiilis.
- Ratsastuksessa joudut keskittymään vain itseesi ja hevoseen, jolloin unohdat arjen murheet tai jotkut muut riidat ja ongelmat. Tämä on vastaava kun edellinen perustelu.
- Kivaa on myös se, että näkee kuinka paljon on kehittynyt ratsastajana ja myös hevosen kassa. Siloin tulee fiilis, että minähän osaan ratsastaa.
- Pystyy hallitsemaan n. 5-600kg! Harva siinä muuten vain ilman hevosta onnistuu.  

En enempää viitsi laittaa tähän vastauksia, vaikka niitä olisi pilvin pimein. Ei kuitenkaan tehdä yhdestä vastausksesta hirveän pitkää.
Daaliaan liittyvät kysymykset


K: Onko Daaliaa helppo ratsastaa?
V: Maastossa kyllä, kentällä ei! Maastossa Daali kulki tosi upeasti. Ei sännännyt kertaakaan karkuun, vaikka pari kertaa siltä vaikutti, että kohta poni lähtee!
Kentällä poni on sitten ihan erilainen! Kentällä, pukittelee, säntää säikähtäneenä kentän toiseen päätyyn ja saattaa olla niin jääräpää, ettei liiku senttiäkään muutamaan minuuttiin. Jolloin ratsastajan hermoja koetellaan.
Silti olen tykästynyt poniin. Se on vihastuttavan ihana pikku ponitamma! Mutta kun olen tarpeeksi kauan ratsastanut ponilla, niin sitten Daalia kulkee tosi kivasti. 

K: Kuinka usein ajattelit käydä siellä?
V: Kesällä pari, kolme kertaa viikossa, syksyllä kun koulut alkaa niin pakostikin vähenee kerta viikkoon. Korkeintaan kaksi kertaa silloin. 

K: Mistä löysit nämä ponit?
V: Daalia ja Ulfi ovat minun tuttuni poneja. Asuvat täällä Hollolassa, pyöräilymatkan päässä. 10-15 minuutin matka.Muut kysymykset


K: Miksi haluat isona?
V: Tällä hetkellä opiskelen lähihoitajaksi (hoiva-avustajaksi, koska en tee lääkelaskuja) Mutta, en tiedä onko se kuitenkaan ihan se lopullinen päätös. Aina silloin tällöin leikittelen ajatuksella, että opiskelisin vielä hevosiin liittyvän ammatin. Tai ehkä kilparatsastaja? Sen näkee sitten mikä on se lopulllinen päätös.

K: Mikä on lempivärisi?
V: Minun lempiväri on punaisen eri sävyt. Sekä beige.


Tässä tämä postaus nyt oli. Vielä kiitokset kaikille kysyjille. Toivottavasti vastaukset miellyttivät teitä.

30.8.2016

Kesämuistoja

Moikka!  Teen tämmöisen "muistellaan kesää"-kuvapostauksen. Tähän tulee kesällä otettuja kuvia. Milloin mistäkin, osa varmasti on jo näkynyt täällä blogin puolella. Kaikesta tekstistä ei kuitenkan tule kuvia. Ja päinvastoin. Selailin vain luonnos-kansiota ja sieltä löytyi luonnos mitä en ole ikinä saanut valmiiksi. Joten hieman muokattuani tätä postausta tuli ihna uudenlainen postaus. Jonka varmasti julkaisen teille! 
Eli, en siis asettanut itselleni mitäään tavoitteita mitä pitäisi tehdä. Vaan tässä käydäään läpi mitä olen tehnyt, vaikka en olisi hirveästi etukäteen suunnitellut mitään. Osa kesän tekemisistäni tapahtukin, niin, että en suuunnitellut hirveästi etukäteen. Korkeintaan Viikko ennen suunniteltiin ja jo melkein heti toteutin sen asian! No aloitetaan:

Tämä on ihan touko-kesäkuun vaihteessa otettu, koulua oli ihan viiimeisiä päiviä jäljellä ja odotin kesälomaa.
 Keäloman alussa ratsastin Vernalla, joka vain nosteli päätään koo tunnin
 Seuraavalla tunnilla ratsastin Riialla, joka oli tosi kiva
Upea taivas
 Piti mökilläkin käydä ja vähän poseerata tietenkin! Tykkään tästä kuvasta tosi paljon!
 Olen syntynyt luontokuvaajaksi.
Kesä ilman huvipupuistoa, ei tule kuulooonkaan! Linnanmäelle oli pakko päästä ja sinne meninkin! Kävin siellä serkkuni kanssa.

 Yhdet kisat oli loman aikana. Menin ensimmäisen helppoc-luokan. olin 4/4. Näihin kerkesin treenata vain kerran. Estekisat oli muutaman viikon päästä kun koulut oli alkanueet.

Tässä vielä kesältä erilaisia kuvia, mitä ei ole täällä blogin puolella nökynyt. Paikasta en voi kertoa yhtään teille, mutta muutaman kuvan nappasin sieltä.

Tykkään tosi paljon luontokuvien ottamisesta! Varsinkin silloin, kun niistä tulee noin upeita kuin  nuo kukkakuvat.
Puhelimessani on hyvä kamera
Vadelmat ja mustikat ovat hyviä kesäherkkuja, jäätelön lisäksi.
Keäsällä myös kävin parilla eväsretkellä, uimassa shoppailemassa, näin ysätviöni, ratsastamsassa, tutustuin Daaliaan ja auto meinasi törmätä maastoretkellämme. Heinäkuussa tuli myös paljon päivitetyä tätä blogia. Tähän mennesse heinäkuu, 2016 on aktiivisin kuusausi blogin puolella! Parhaillaan tuli jopa kolme postasuta viikossa. Elokuu näyttää otaavan mallia ja blogi pysyy aktiivisena. Ainakin toistaiseksi. Toki olen jo heti koulun alun jälkeen ruvennut ajastelemaan postauksia, jos on ollut aihetta. PIan onneksi voin ottaa koneeen kouluun mukaan niin voin sielläkin kirjoitellal. Eli kesä 2016, millä tapahtui paljon ja on jo ohi. Kesä tekee tilaa syksylle. Ja syksyllä alkaa udet kuviot koulun, opiskelujen, työharjottelujen ja ratsastuken parissa. Mukavaa syksyn  kaikille. Opiskelkaa ahkerasti perus-/ammattikoulussa.

29.8.2016

Estekurssi - päivä 3


Moikka! Sunnuntaina (28.8.16) oli viimeinen kurssipäivä. Jolloin hyppäsimme rataa. Nyt olin toisessa ryhmässä joten ehdin katsoa ensimmäisen ryhmän hyppyjä hieman. Kurssin ensimmäinsen osan voit lukea tästä ja toisen osan voit lukea tästä.

Vikkan oli välillä reipas ja kuunteli pohjetta ja välillä taas tosi laiska, eikä innostunut mistään. Alkukäynnit ja ravit meni ihan hyvin. Ravissa menimme pääty-ympyröitä puomeja keventäen ja pitkät sivut mentiin kevyessä istunnassa ravaten. Alkuverryttelyiden jälkeen oli vielä laukka Verryttelyä. Laukassimme oieassa kierroksessa L-päädyn pääty-ympyrällä ja menimme kahden puomin yli. Tehtävä oli muuten ihan helppo ja kiva, mutta Vikkan päätti ettei nosta laukkaa. Monen kymmenen yrityksen jälkeen sain sitten muutamat hyvät laukat otettua ympyrällä. Toinen laukka tehtävä meni kanssa alkuun pieleen. Piti ne l-päädyn puomit mennä ja r-ässä pitkällä sivulla olevat puomi-kavaletti-puomi. Muutaman yrityksen jälkeen tuli hyvät laukka pätkät puomeilla. Tämä tehtvä siis vasempaan kierrokseen.

Laukkojen jälkeen kävelimme hetken. Välikäyntien jälkeen hyppäsimm sarjaa joka oli kokorataleikkaa - tiellä. Sarjan ensimmäiselle esteelle tultiin ravissa ja puomin kohdalla piti nostaa laukka ja laukata se sarjan toisen esteen yli. Tämä tehtävä oli hieman hankala, kun Vikkan ei halunnut, ei suostunut nostaa laukkaa. Monet kerrat laukka nousi vasta molempien esteiden jälkeen. Ehkä kerran taisi nostaa esteiden välissä. Myös menimme tämän esteen niin että nostimme laukan jo c-päädyssä ympyrällä, tässäkin vaihtelevalla menestyksellä.  Joko joku oli tiellä tai ei muuten vain noussut laukka. Onnistuttiin lopulta laukassakin. Hyppäsimme myös sarjan ja s-kirjaimen puoleisella pitkällä sivulla olevat ristikon ja pystyn. Kolmen esteen rata. 

Lopuksi vielä hyppäsimme myös rataa. Tultiin vasemmassa laukassa L-päädystä sarjalle (vasen kierros), käännyttiin oikealle, hypättiin r-pitkällä sivulla puomi-kavaletti-puomit yli ja vielä s-pitkällä sivulla ristikko ja pysty. Neljän esteen rata. Tässäkin ongelmana oli, se ettei Vikkan liikkunut kunnolla eteen. Viimeisen radan Vikkan meni tosi hyvin kun sain pidemmän raipan avuksi. Laukka oli pitkää, reipasta ja pyörivää. Viimeinen rata meni hienosti ja kovaa, varsinkin radan viimeinen este. Tämän radan jälkeen oli loppuravien ja-käyntien vuoro. Vielä loppu raveissa Vikkan liikkui reippaasti eteen.
Kuvien mukaan Vikkan haluaisi hypätä isompia esteitä, hyppää niin korkealta!

Ei se pitänyt ravia olla...
Ratsastuksen ja hevosten hoidon jälkeen oli vielä tunti teoriaa. Teoriassa kävimme läpi erilaiset este- ja maastoestetyypit. Este hevosen varusteet, Sekä mitä erilaisia kuolaimia ja ohjia on olemassa. Osa asioista oli tuttuja, osa uusia. Mielenkiitoinen viikonloppu takana. kiitos kaikille mukana olleille! 

Vaikka hevonen oli tänään laiska niin itse ole kyllä kehittynyt näiden viimeisten hyppelyiden aikana jonkin verran. Tänään en tainnut jäädä kertaakaan hypyissä jälkeen. Esteillä tein oman henkilökohtaisen ennätyksenkin. Aiemmin olen hypännyt 40-50cm korkeita esteitä ratana, niim tänään pääsin hyppäämään noin 60cm korkuinen esteen. Mietin, että "viimeinen este oli ehkä joku 50 cma korkuinen", mutta kun kysyttiin niin olikin noin 60cm korkuinen! Tämä tuli silloin vikalla rata ratsastuksella, kun heppa liikkui hyvin eteen. Loppukäynneissä vaan kuulin, esteen korkeuden. Toiveeni siis toteutui! Jälkikäteen ajateltuna, este ei edes tuntunut kovin korkealta, varsinkin koska Vikkan hyppää aina niin korkealta, ja isolla ilmavaralla! 
 Jatkossa ratsastan vakiotunnilla lauantaisin. Samalla lailla kuin aina ennenkin, 13-14 tunnilla, siinä taso on helppo b. Itse en vaan ole ihan sen tasoinen, mutta jossain vaiheessahan se askel on otettava, kohti haasteelisempaa menoa. Tästä aiheesta myöhemmin ehkä postausta, kun tiedän enmmän.
n.60cm
Iso kiitos Netta Jokiselle, joka otti sunnuntain tunnin kuvat!

28.8.2016

Estekurssi - päivä 2

Moikka! Täsä tulisi nyt toinen osa käynnissä olevaan estekurssin. Perjantain tunnin voit lukea sen tästä (linkki)
Lauantai 27.8.2016

Tallilla olin tasan kymmeneltä. Haettiin hevoset pihatosta ja ruvettiin harjaamaan ja valmistamaan niitä tuntia varten. Vikkan oli aika pölyinen ja hiekkainen niin sen puhdistamisessa kesti jonkin aikaa, joten olin tietenkin viimeisenä valmis. Tunti alkoi puoli yhdeltätoista.


Kiristin pari reikää vyötä, mittasin jalustimet heti lyhyiksi ja nousin selkään. Jalustimet laitoin heti saman mittaisiksi kuin kisoissa Viime lauantaina. Menimme alkukäyntejä ja -raveja molempiin suuntiin. Muutaman kevytravi kierroksen jälkeen menimme L-päätyyn pääty-ympyrälle ja menimme puomia ensin käynnissä ja hetken päästä ravissa.
Oikeaan kierrokseen l-kirjamessa piti olla esteistunnassa puomiin saakka ja puomin jälkeen l- kirjaimen kohdassa piti siirtyä kevyeen istuntaan. Alkoi jo parin kierroksen jälkeen tuntumaan reisissä. Tämä sama koordinaatiotehtävä harjoitus myös vasempaan kierrokseen. Alku raveissa Vikkan oli suht hyvä ja liikkui hyvin eteen. Tämä oli helpompi tehtävä, kuin mikä oli perjantain tunnilla

Ravien jälkeen kävelimme pienen hetken ja tehtiin muutamat käynti-ravi siirtymiset. Siirtymisiä Vikkan oli vähän kova suustaan eikä kuunnellut pidätetään.
Rupesimme laukkaamaan L-päädyssä pääty-ympyrällä taas sitä samaa puomia. Ensimmäinen laukannosto oikeassa kerroksessa meni pieleen. Vikkan ei nostanut laukkaa ensin yhtään. Muutaman yrityksen jälkeen laukka nousi mutta päättikin mennä ohi puomin. No onneksi loppuun tuli pari hyvää pätkää ja puomit ylitystä. Vaihdoimme suunnan vasempaan kierrokseen. Sam laukka tehtävä. Ensimmäinen meni huonosti, mutta jo heti toinen laukka ympyrä ja puomi meni tosi hyvin.Laukkojen jälkeen tulimme muutamaa erilaista este tehtävää. Niitä tehtäviä on vaikea selittää, mutta oli hieman haastavia,
Ensin oli kolme ravipuomia pituushalkaisijan alussa ja puomit jälkeen lähdettiin joko oikealle tai vasemmalle. Hypättiin ristikkoeste ja tehtiin laukasta pääty-ympyrä L-päätyyn ja siellä mentiin vielä puomin yli. Muutaman hypyn jälkeen alun puomeista tuli ristikko ja ne ristikot muutettiin pystyiksi. Loppuun vielä ratsastimme pelkästään ne pystyt kahdeksikolla. Nämä tehtävät meni ihan hyvin, mutta mitä enemmän tuntia meni sen laiskemmiksi hevosetkin muuttuivat. Välillä jäin hypyissä jälkeen ja välillä onnistui. Kun lähdin ratsastamaan sitä viimeistä tehtävää (kahdeksikolla kaksi estettä)  Vikkan hyytyi ekalla esteellä, toisen esteen hyppäsi hyvin. Tulin uudestaan vielä sen ekan esteen jolloin sekin onnistuu. Toivottavasti ymmärsitte ja saitte selvää selostuksistani. Esteiden korkeus oli ehkä noin 40cm. En ole ihan varma koska olen huono arvioimaan korkeuksia ja etäisyyksiä yms.
Onnistumiseen on aina hyvä lopettaa. Ja tunti olikin ohi ja oli loppuravien ja -käyntien vuoro.


Molempien tuntien jälkeen (kaksi ryhmää Lanataina ja sunnuntaina) oli vielä teoriaa. Ennen teoriaa venyttelin, ettei lihakset mene jumiin. Teoriassa kävimme asioita läpi, mitä tunnilla oli ollut, askeleita, lähestymisiä ja esteelle ponnistamista. kirjoitimme ja juttelimme asioista. Osa asioista oli ihan uusia juttuja. Puhuttiin niin paljon, etten enää kunnolla muista kaikkea joten en sen enempää viitsi laittaa tähän. Niin en sitten sano mitään väärin.
Aamulla kuulin, että olisi illaksi luvassa myrskyä ja otin sitten takin mukaan. 10-15 välillä ei onneksi satanut missään vaiheessa. Toisin tuuuli oli paikotellen tosi kova. Missään vaiheesssa ei onneksi ollut kylmä, päin vastoin oli aika kuuma.
Kuvat kesän kisoista, mutta toivotaan, että saisin huomenna kuvaa tai videota niin voisin julkasta tuoreempaa matskua teille.

27.8.2016

Estekurssi - Päivä 1

Moikka! Ensin mietin, että teen tästä estekurssista koostepostauksen, mutta päätinkin tehdä toisin ja teen jokaisesta päivästä oman postauksen. Julkaisen niitä sitten viikonlopun ja alkuviikon aikana. Näin ei tule liian pitkää postausta kerralla, kun tiedän, että minulla on lukijoita myös jotka eivät jaksa lukea hirveän pitkiä postauksia. Ja myös siksi, kun en itse tykkää postauksista joissa on monen päivän ratsastuket. Joten tässä on perjantain tuntipostaus.
Jo viimeviikon lauantaina /estekisoissa), sovimme hevoset. Minä sain Vikkanin kun olen nyt hypännyt sillä jonkin verran. Niin on sitten tuttu hevonen alla. Vihdoin tämä kurssi on alkanut. Mutta poikkeuksellisesti ratsastinkin tänään Viivillä.

Perjantai 26.8.2016

Olin tallilla 17.15, puoli kuudelta aloimmme hoitaa hevosia ja kuudelta alkoi tunti (klo, 18-19). Verryttelimme käynnissä ja ravissa molempiin suuntiin. Alkukäyntien ja ravien jälkeen rupesimme tekemään koordinaatioharjoitusta. Pitkät sivut kaksi askelta harjoitusravia ja kaksi askelta ravia kevyessä istunnassa. Tätä harjoitusta teimme hetken molempiin suuntiin. Tehtävä oli aika haasteellinen kun menin aina sekasin kun yritin laskea kaksi ravi-askelta ja harjoitusravista siirtyminen kevyeen istuntaan meni aina mönkään, joko horjahdin tai muuten vain kesti. Mutta eiköhän siellä pari hyvää pätkäää tullut.
Viivi tuntui ravissa tosi mukavalta. Se oli tosi rauhallinen, mutta samalla reipas. Liikkui hyvin eteen ja oli pohkeelle kuulolla.
Lopuksi myös olimme L-päädyssä pääty-ympyrällä ja menimme kahta puomia ravissa, koska tämän tunnin aiheena oli puomit. Tämä tehtävä sujui oikein kivasti. Jossain vaiheessa otettiin vielä lisäksi puomien väliin käynti sirtyminen. Siirtymiset meni ihan hyvin. ensin vasemmassa kierroksessa ja vielä oikeaan kierrokseen sama tehtävä. Sujui yhtä hyvin!


Ravien jälkeen kävelimme hetken ja käyntien jälkeen rupesimme laukkaamaan puomeilla L-päädyn pääty-ympyrässä. Jakauduimme kahteen kolmen hengen ryhmään. Aloitimme laukkatehtävän oikeasta kierroksesta. Laukka pyöri muuten hyvin, mutta puomien välissä Viivi tiputti raviin. Joka ikinen kerta. Muutaman yrityksen jälkeen viimeinen kerta onnistui hyvin, laukka pysyi yllä ja menimme molempien puomien yli.
 Tällä ensimmäisellä laukalla (tehtävä oli jo lopuillaan) huomasin, jälleen kerran, että minulla on liian  pitkät jalustimet. Vaikka lyhyet olivatikin. Estejalustimien säätäminen on jonkun takia vain hankalaa...

Kun tuli meille onnistuneet pätkät menimme kävelemään hetkeksi c-päätyyn kun loput kolme laukkkasivat ja tekivät samaa tehtävää. Välikäynneissä lyhensin vielä reiällä jalustimia kun oli hieman pitkät. Kun he muut olivat laukanneet oli meidän vuoro mennä vielä laukkaamaan puomien yli vasempaan kierrokseen. Taas laukka oli reipasta, mutta Viivi tiputti raville puomien välissä. Muutaman raviin tiputuksen jälkeen taas tuli todella hyvä laukka molempien puomien yli. Tällä viimeisellä onnistuneella laukkakerralla Viivi oikein hyppäsi vimeisen (eili toisen) puomin yli. Tämän onnistuneen laukkapätkän jälkeen oli loppuravien vuoro.
Loppuraveissa tein paljon voltteja, pääty-ympyröitä ja kulmissa taivutuksia. Ravailtiin vielä molempiin suuntiin ja otimme vielä loppukäynnit.

Opettaja sanoi, että tuo laukkatehtävä on vaikea/haasteelllinen, joten siihen nähden meni ihan hyvin. Eikä missään vaiheessa tullut tunnetta, että turhautuisin tms. Olen itseasiassa aika tyytyväinen koko tuntiin.


Viivi oli tänään tosi kiva. Se oli rauhallinen, mutta kuitenkin reipas. Eikä kaahottanut ravissa, ei edes laukkojen jälkeen. Lopputuntia kohden heppa alkoi jopa ehkä hieman väsymään. Yksi sillä tunnillakin ihmetteli, että: "onko tuo tossa todella Viivi?" Noh, ihmettelin itsekkin Viivin rauhallisuutta ja reippuatta tehtäviin. Muutamat pysähdykset mitä alkuun otin niin meni hyvin, seisoi paikallaan niin kauan kun pyysin taas liikkeelle. Oli myös tosi kiva tehdä vaihteeksi vähän haasteellisempia tehtäviä. Uskon, että jjos enemmän harjoittelisin tämän tunnin tehtäviä niin osaisin ne pian jo paremmin.

Lauantaina teemme puomi ja esteharjoituksia. Siistii, kun pääsee hyppäämään lisää! Lauantain ja sunnuntain tunneilla ratsastan Vikkanilla!

P.s. Postauksen kuvat ovat kesälomalta, kun viimeksi menin Viivillä!

Blogin 1v synttärit

Moikka.
Tasan vuosi sitten perustin tämän blogin. Ja silloin myös tuli ensimmäinen postaus. Nyt juhlitaan blogin yksivuotis synttäreitä. Sen takia pyysin teiltä toiveita, mitä postauksia haluatte. Mutta sainkin vain yhden toiveen. Joten tämä oli helppo toteuttaa kun ei tarvinnut arpoa monesta ideasta. Tähän postaukseen tulee toivepostaus ja oma ideani. Eli kaksi aihetta. 
Yksi ja ainoa toivepostaus oli että kertoisin, minun unelmista hevosten kanssa. Tai mitä unelmia haluaisin kokea/toteuttaa. Joten rupesin kirjoittamaan ylös unelmani. Toki voin muitakin toivepostsuksia toteuttaa teille. Mutta sitä ennen tarvitsen toiveita :D Teen tästä teille listamaisen postauksen. Tähän loppuun vielä tulee mitä itse ajattelin teille kertoa. Muuten olisi ollut aika lyhyt postaus.

Tässä muutama unelmani:

-haluaisin vielä kilpailla enemmän. Ainakin näin alkuun seura tasolla. Ja säännölllisesti. Olisi tosi kiva jos pääsen ratsastamaan tavoitteellisemmin. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin siitä tulee postausta tänne. Ei sen enempää, kun asiat ovat ihan auki vielä. Kilpailemisesta tekee hieman hankalaksi sen, että olen viikon loput vain kotona.  Tällä hetkellä mennään koulun ehdoilla. Koulussa ollaan koulu aikana ja vapaa ajalla (eli viikonloppusin) treenataan. 

-yö maasto olisi hienoa. Ja varmasti jännittävää, seikkailunhaluinen kun olen! Lähtisin jonnekkin metsän siimeniin ja pelkäisin jokaista rasahdusta...

-maasto esteitä, olisi tosi mahtava päästä kokeilemaan. En ole ikinä kokeillut, maasto esteitä ja toivon että saisin mahdollisuuden.

-Tietenkin yksi iso unelma olisi saada oma hevonen. Tällä hetkellä se vaan ei ole ajankohtainen, koska opiskelut vievät niin paljon aikaa. Ehkä sitten puolen toista vuoden päästä (aikaisintaan) kun olen kouluni suorittanut. Ja olen ehkä saanut töitä.

Unelmathan ovat tarkoitettu toteutettavaksi. Joten voihanse olla, että nämä haaveet toteutuvat, ehkä kuukausien tai vuosien päästä.  Ainakin teen kaikkeni, että pääsen toteuttamaan unelmani.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nyt kerron mitä minä teille ajattelin. Blogin vuosi päivänä ajattelin, että julkaisen pilalle menneitä  ja epäonnisumiskuvia. Ja helppoahan nämä kaksi on toteuttaa samassa postauksessa! Unelmia, vauhtia, vaarallisia tilanteita ja epäonnistumisia :D
Nämä kuvat ovat näkyneet aina joissain postauksissa, missä ovat liittyneet postauksen aiheeseen, mutta nyt päätin koota oikein erillisen postauksen. Jotkut kuvat myös ovat olleet useammankin kerran täällä. Toivottavasti ei haittaa ketään silti.


Suosittelen teitä katsomaan myös noi videot. Muistutan vain, että toimii pelkästään tieto koneella. En osaa laittaa niin, että näkyisi myös puhelimella katsotttuna... Olen amatööri. Jos joku osaa neuvoa, miten sen saa laitettua niin, että pystyy katsomaan puhelimella, niin kertokaa ja neuvokaa ihmeessä! Kuitenkin on niin mageeta menoa, kuin olla ja voi :D

Tuosta ekasta videosta oli jopa kuvasarja, mutta jostain syystä en enään koneelta löytänyt niitä kuvia... Oli sitten hävinnyt jonnekkin. Harmi.

                                     


Luuultavasti huomenna tai viimeistään maanantaina tulee tämän viikonlopun estekurssin kooste postaus. Ensi viikolla, alkuviikosta myös julkaisen teille sen kyssymys-vastaus postauksen. Joten jos teille tulee mieleen kysymyksiä niin saa kysyä. Postaus on oikeinlukua vaille valmis.
Mitä tykkäsitte tästä postauksesta?

20.8.2016

Estekisat 20.8. 2016

Moikka! Viikolla on ollut koulukiireitä niin en ole ehtinyt postailla tänne. Eilen kävin Daaliaa liikuttamassa. Menin sillä aika rennosti, koska sillä oli ollut pientä ontumista. Ontuminen kuitenkin oli johtunut siitä, että sillä oli kertynyt nestettä oikeaan etuseen. Eikä se onneksi ontunut kertaakaan, kun ratsastin. Poni oli yllättävän pirteän oloinen!

Mutta mennään postauksen aiheeseen.
Tänään olin Vikkanilla estekisoissa. Ratsastin 40-50 cm luokan. Vikkan tuntui jo verryttelyssä hieman väsyneeltä ja "ei kiinnosta yhtään" tyyliseltä. Lämmmittelyssä käynnissä ja ravissa tein voltteja, siirtymisiä ja pysähdyksiä. Jolloin tuntui, että pikkasen heräsi, kun otimme muutaman laukannoston ja laukkojen jälkeen pari hyppyä. Hypättiin pysty ja okseri. toinen oikeeseen ja toinen vasempaan. Kysyin, että olisinko voinut hypätä sarjan, mutta en saanut. Koska se sarja oli kuulemma sen verran helppo. Ja radan jälkeen mietin, että hypppäsinkö ollenkaan sarjaa, kun se meni niin hyvin.Olin toisena lähtövuorossa. Rata oli sillein helppo, koska siinä ei ollut uusintarataa. Eli ratsastettiin aikaa vastaan pelkästään perusrata. Taisin olla ainoa joka ratsasti radan puhtaasti läpi. Ei yhtään kieltoa, eikä pudotusta, enkä myöskään unohtanut rataa. Ratsastin aika rauhallisesti. Ja 4, 5 ja 6 esteet menin ravissa, koska jännitin  4 ja 5 estettä, kun ne oli sen verran lähekkäin. Ja jännitin myös sarjaa eli 6.dennetta estettä. Sarja olikin tosi helppo, niinkuin opettaja sanoi. Turhaan minä sitä jännitin. Loppuradan menin taas laukassa. Parempi niin, että vähän jännittää estettä jonka tietää vaikeaksi, niin silloin se loppuratakin menee paremmin. Niinkuin menikin. samalla tavalla kuin alku!

Ei tullut tällä kertaa sitä virhettä että alkaa hehkuttamaan kesken radan jonkun esteen onnistuneen (sarja) ja, sitten se takia menee pieleen. Viime estekisoissa meni niin. Onneksi nyt ei käynyt niin! Jatkoin vaan onnistumisesta välittämättä eteenpäin.
Radan jälkeen vaan rupesin iloitsemaan onnistuneesta radasta!


Facebookista löytyy, koko videokooste! Katsokaa sieltä se Hevostytön elämää


Lopppusijoitus oli viides. Vikkan on hitaampi kuin muut hevoset ja aika moni kaahotti radan läpi. Ja niille sitten tuli sen takia jokunen virhe. Itselleni tärkeämpäää on se, että ratsastin radan puhtaasti läpi. Eikä tullut mitään kieltoja ynnä muita virheitä. Olisi ehkä voinut pitää laukan yllä 4, 5, 6 esteillä. Mutta näin tällä kertaan. Olihan tämä paljon parempi kuin edelliset estekisat, jolloin tuli hylkäys. :D Aamulla vaan ajattelin, etttä ratsastan radan puhtaasit läpi, ja niinhän sitten tein!
Huomasin myös, että olen kehittynyt esteillä. Vaikka en ole hypännyt kuin pari kertaa edellisten kisojen jälkeen. Nyt ei tullut, myöhästymisiä. Vaan Pääsin hyppyihin mukaan melkeimpä joka esteellä. Kyllähän sitä aina kokemusten kautta kehittyy, kerta kerralta! 

13.8.2016

Estetreenit

Moikka!
Kysyinkin jo tätä facebookissa ja instagramissa, laitetaan nyt laitan vielä tännekkin, niin voivat kaikki vastata. Eli, blogini täyttää kahden viikon päästä (27.8) 1vuotta joten olisiko teillä lukijoilla ja seuraajilla mitään toivepostausta? Minulla on yksi idea, mutta haluan, että tekin saatte vaikuttaa! Joten kertokaahan jos teillä on jotain ideoita ns. spesiaalipostaukseksi. 


Mutta eiköhän mennä tunnin aiheeseen! Olin tänään estevalmennuksella ensiviikon kisoja varten. Kisoihin menen vikkanilla. Tänään treeneissä oli kuitenkin Tomu. Alkutunnista Tomu oli aika laiska. Ja jouduin herättelemään sitä aika paljon. Tein käynnissä molempiin suuntiin pysähdyksiä, voltteja sekä taivutuksia. Ennen raveja otin muutaman käynti-ravi siirtymisen. Ravissa aloimme menemään puomeja molemmilla pääty-ympyröillä ja toisella pitkällä sivulla. Ravia myös molempiin kierroksiin. Muuten tehtävä pysyi samana, mutta lisäsimme molemmille pitkille sivuille laukkaa. Laukat nousi hyvin, mutta olisi voinut olla reippaampi. Laukattiin molempiin kierroksiin. Eli pääty-ympyrä puomit ravissa, pitkät sivut laukassa. Myös ne pitkän sivun kaksi puomia.

Postauksen kuvat, kevään kisoista

Laukkojen jälkeen ihan hetken kävelimme ja sillä väli opettaja nosti pitkän sivun puomit kavaletti esteiksi.

Ensin menimme pari kertaan pelkästään ne pitkän sivun kavaletit. Ja pikkuhiljaa rupesimme hyppäämään este kerrallaan ratana. Pari kertaa menimme kavaletit ja kaksi ristikkoa. Jossain vaiheessa lisäsimme L-päätyyn pääty-ympyrän jossa oli puomi. Ympyrällä piti kerätä laukka pyöriväksi. Alku hyppyjen jälkeen rata nostettiin 50cm korkeuteen ja ne jotka menevät kisoissa sen luokan niin hyppäsivät sillä korkeudella esteet muutaman kerran. Missään vaiheessa emme muuttaneet rataa radikaalisti, yhtä ristikkoa hieman käännettiin, että pääsee laukkaamaan kavaletin takaa uralle.

Hypyt sujui hyvin, Tomu oli kivan tuntuinen. Lukuun ottamatta pieniä virheitä. Kantapäät nousivat koska jalustimet oliva liian pitkät ja kerran ohjat tippui kädistä kun Tomu hyppäsi liian kaukaa. Silloin onneksi pystyin keräämään nopeasti ohjat käsiin ja ratstamaan sen radan loppuun kunnolla ja hieman parantaen.


Lopputuntia koden Tomu reippaantui ja oli innoissaan. Loppuraveissa kulki tosi kivasti. Tomu taitaa tarvita tunnin lämmittelyn, kunnes on valmis kunnolla liikkumaan eteen :D Loppuravit molempiin suuntiin ja hyvän ravipätkän jälkeen  olikin loppukäyntien vuoro.

Tomu oli tosi kiva, ja tosi tasainen hypätessään. Toisin kuin Vikkan, joka hyppää niin kaukaa ja korkeelta. Silloin sen kyydissä on hieman vaikeeta olla. Mutta enköhän pärjää, koska olen ennenkin hypännyt Vikkanilla. Keskiviikon treeneihin en myöskään pääse, koska olen Hämeenlinnassa ja koulussa. Sieltä nimittäin on vähän paha länteä pois. Joten taas kerran kisoihin yksillä treeneillä, Hyvä Suvi!


Kolmen hevosen ratsastus

Moikka!
Tämä postaus tulee nyt yömyöhään koska lähdimme kotiin kymmenen jälkeen. Toki jo kotimatkalla luonnostelin tätä postausta. Että saisin sen edes ennen puolta yötä teille.
Mutta mennään suoraan asiaan. Eli menin siis siskoni Sarin kanssa mätsälään yhdelle tallille ratsastamaan.

Hoidimme hevoset ja kävelimme pienen hiekkatien pätkän laitumelle/pellolle. Alku käyntien jälkeen kiristin vyötä ja mittasin este jalustimet.  Käynnissä ja ravissa taicuttelin ja tein siirtymisiä sekä pysähdyksiä. Otin vielä muutaman laukka pätkän. Sillä välin hevosten omistaja rakensi muutaman esteen.

Ensimmäiset esteet sujuivat hyvin. Mutta sitten alkoi tulemaan kieltoja. Ja kun poni kielsi monesti niin jäin hypyissä jälkeen enemmän tai vähemmän. 
Kiellot vain jatkuivat ja jossain vaiheessa tipuinkin. Ei ollut korkea pudotus, ei muuta kuin takaisin selkään ja uusi yritys. Lopetin hyvään onnistumiseen hyppyyn.
Hulina oli kyllä tosi kiva poni! Hienosti totteli ja kaikkea kivaa. 


Esteiden jälkeen otimme kunnon laukka pätkän, pellon päästä päähän. Siis siltä alueelta missä ratsastimme.  Laukan jälkeen tein vielä käynti ja ravi työskentelyä. Taivuttelin ja siirtymisiä.

Ratsastin myös tinkerillä, nimeltään fraula. Fraula oli tosi herkkä avuille. Sillä otin vain käyntiä, ravia ja laukkaa ympyrällä. ratsastin sillä vähän molempiin suuntiin.
Silloin kun tipuin.  Ei hypätty, van testasin nurmikon pehmeyttä.

Lopuksi piti taiteilla,  venytellä ja ties mitä temppuja! 

Ihan lopuksi vielä kun olimme hoitaneet hevoset niin harjasimme Tiana hevosen ja sain ratsastaa sillä. Tiana on vasta kolmevuotias, joten ei osaa vielä mitään vaan sitä koulutetaan ratsuksi. 
Ratsastuksen jälkeen kiersimme kaikki muut eläimet. Ja sieltähän löytyi, kanoja, kukkoja,  possua,  koiria ja lampaita. 

Toivottavasti pääsen käymään tuolla paikassa lisää. Oli nimittäin tosi kivaa ja se omistaja oli tosi mukava. Paikka oli tosi kiva myös. Sain, mä nyt vähän onneksi estetreeniä huomisele treenille ja tuleville kisoille!