27.2.2022

RAKENNETTU / LAVASTETTU VALOKUVA

Tämä kulunut viikko on ollut aika kiireinen ja stressaava, koska alkuviikkoon tuli paljon tehtävien palautuksia.  Punahilkan storyboard piti olla valmis, tiedeopiskelijoiden CV-kuvausten kuvat piti editoida ja lähettää ja sekä rakennetun valokuvan editointi ja palautus myöskin. Kuvaushommat sain tehtyä, mutta punahilkka jäi kesken. Luultavasti piirtelen sitä nyt hiihtoloman aikana.

Maanataina meillä oli kuitenkin ihan hauska aamupäivä. Yleensä kun tunnilla kirjoitamme ja mietimme kirjoittamista, niin tällä kertaa saimme esittää toistemme kirjoittamia kohtauksia. Alkuun ajattelin, että en halua mennä esiintymään, mutta sain kohtaukseksi kaupareissun, jossa pohditaan vegaanisen ruoan vaihtoehtoa. Aiheena oli, että pitäisiö pysyä nykisessä, eli lihansyönnissä, vai siirtyä vegaaniseen ruokavalioon, koska taustalla oli nähty aiheeseen liittyvä dokumentti. Itse kun olen kasvissyöjä, niin aihe oli helppo ja itseänikin kiinnostava, joten päädyin sitten esiintymään.
Kuitenkin kohtauksessa mun piti olla epävarma valinnoistani, mutta sehän oli haastavaa, sillä lähdin täysillä ja tunteellakohtaukseen joten vitsailin, että mun olisi pitänyt olla kohtauksessa se lihansyöjä. En kylä tiedä olisinko sitten osannut sitäkään roolia, olla vahva lihansyöjä, kun sitä ei oikesti ole. Hauskaa kuitenkin oli!
 
Vielä maanantaina oli juhlapäivä koulussa! Ruokailussa saimme muun muassa mustikkapiirakkaa jälkiruoaksi.

Yhtenä iltana sain inspiratiota kuvata ja kokeilla erilaisia ideoita.
 
Rakennetun valokuvauksen kurssin lopputulos. Haastavinta toteutuksessa oli se, että oli ideoita ja tuli lisää ideoita. Ideat ja suunnitelmat muuttuivat. Lopulta ajanpuute vaikutti aika paljon ja päätin luopua osasta suunnitelmistani ja lopputulos oli aika kiva. Kurssi kesti kolme viikkoa, joka meni todella nopeasti teorian, suunnittelun, toteutuksen, editointinnin ja loppupalautteen parissa.

Hassua kuvitella, että nyt ollaan jo hiihtolomalla. Tuntuu ihan siltä, että vastahan oli joululoma. Loman alkajaiksiksi kävimme Arnoldissa kahvilla ja valokuvaamassa.


Perjantaina myös poikettiin Salpausselän kilpailuissa kuvailemassa. Kävimme hiihtomuseossa ja seurasimme mäkihyppyä jonkin aikaa. Iltaa kohden lumisade hieman väheni. Hiihtomuseon mäkihyppysimulaattori oli ihan hauska, vaikka Sitä kokeillessani minua alkoi pyörryttämään.

Kotiin lähtiessäni odotin bussia noin 45 minuuttia sillä kaksi vuoroa jäi jostain syystä välistä. Onneksi lopulta toisen reitin/linjan bussi saapui (myöhässä sekin) ja pääsin vihdoin lähtemään kotiin. Ihmetyttää vain, että miten on mahdollista, että kaksi peräkkäistä vuoroa jää ajamatta? Luulisi bussiyhtiöillä olevan varalle linja-autoja tälläisiin tilanteisiin.

Katsotaan, että saanko palautteeseeni vastausta. Viimeksi kun jätin bussikuskeista palautetta, en saanut vastasuta. Silloin tällöin kuskit ajavat ohi pysäkkini, vaikka painan pysäytysnapia ajoissa. Näkövammaisena on aika haastavaa jäädä vierraalla pysäkillä, josta ei osaa reittiä kotiin. Viimeksi samoilin pimeässä lumisateessa puoli kymmeneltä illlalla puoli tuntia ennen kuin löysin teini kotiin.
 

Vime päivinä on kaikki muuttunut. Yksi silmänräpäys ja maailmantilanne on jälleen uuden kriisin kourissa. Nyt loman ajaksi hiljenen somesta ja otan kaikesta pienen hengähdystauon, lataan akkuja, ulkoilen, valokuvaan ja pidän mukavan hiihtoloman.
19.2.2022

AIKUISEN YSTÄVÄKIRJA


Perusjutut

Siviilisääty – Naimaton

Asumismuoto – Asun vuokralla kerrostalossa. Onnea on omat vanhemmat vuokranantajina. Vuokran hinta pysyy kohtuullisena ja tietää sen, että saan olla ja asua tässä niin kauan kuin haluan.

Ammatti – Aiempi ammattini oli lähihoitaja. Nyt opiskelen valokuvausta ja olen suunnitellut että alkaisin tehdä valokuvauskeikkaa kevytyrittäjänä. Vähän aikaa sitten tein yhdestä Helmi pupun valokuvasta postikortteja. Niitä on saatavilla. (3€) Laita viestiä jos kiinnostuit. Korteista on kuva alempana.

Kiinalainen horoskooppi – Itseasiassa en tiedä. Yritin etsiä, mutta en löytänyt vastausta.

Harrastukset – Bloggaaminen, valokuvaus on kyllä vielä harrastus, mutta haluan edistyä siinä. Äänikirjojen kuuntelu.


Syvällistä

Periaatteet – En ajattele, että asiat järjestyy, vaan minä itse järjestän asiat siten miten haluan. Kaikella on tarkoituksensa.

Maailmankatsomus – hengellinen, tasa-arvoinen.

Pohdin – Miksi kiusaamista ei saada millään kuriin ja loppumaan?

Vihaan – Myöhässä olemista , niin muiden kuin myös itseni osalta. Yleensä olen aina ajoissa. Jos myöhästyn, niin ilmoitan ajoissa anteeksipyydellen.

Pyrin – Elämään hetkessä ja nauttimaan jokaisesta hetkestä ystävieni, kuin myös läheisten perheenjäsenten kanssa.

Halveksin –  Kiusaamista. Tapahtui se sitten työpaikalla, koulussa tai somessa, niin yhtä väärin se  aina on.

Rakastan eniten – Perheenjäseniäni, ystäviäni, Helmi-kania ja entistä hoitohevostani Vikkania.

Haaveilen eniten – Siitä, että onnistuisin työllistyä tai työllistää itseni, koska elämiseen tarvitsee rahaa. Kelan tuet eivät ole mitään herkkua vaikka moni niin herkästi luulee. Sillä pärjää, kun tarkasti miettii mitä ostaa ja mitä ei, mutta ei esimerkiksi saa rahaa säästiin jos haluaa vaikka lähteä reissuun tai tehdä jotain extempore.

Tarvitsen – Omaa aikaani. Viihdyn hyvin ihmisten seurassa, mutta vastapainoksi mun on toisinaan pakko vetäytyä itsekseni. Myös kaksi kuppia kahvia aamuisin on pakollinen tarve.

Pelkään – Ampiaisia.

Murehdin – Olen yliajattelija ja ajattelen tosi paljon liikaa ihan mitättömiäkin asioita.

Kerään – Valokuvia. Niitä on eteisen seinä täynnä kohta ja makkarissani kaapin ovet. Vaatteitakin mulla on liikaa, kun vastaanotan niitä tutuiltani ja kavereiltani.


Lempi:

Väri – Vaaleanpunainen ja laventeli.

Vuodenaika – Talvi ja kesä. Talvella on parasta se, kun näen silloin parhaiten. Kesällä taas parasta on tuoksut.

Eläin – Hevoset ja puput. Mulla on ollut kolme kania, mutta nyt on enää yksi jäljellä. Kaksi vanhusta jouduttiin viime syksynä lopettamaan.

Kirja –  Mulla ei ole oikein mitään tiettyä lempi kirjaa nyt, mutta teininä tykkäsin hevoskirjasarjasta Heartlandin sisarukset, nyt kuuntelen samaa sarjaa äänikirjoina. Sekä katson siihen pohjautuvaa TV sarjaa.

Elokuva – Mulla ei myöskään ole lempielokuvaa, mutta olen innostunut katsomaan Harry Potteria koulukaverini innoittamana.

Musiikkilaji –  Olen kaikkiruokainen, mutta tykkään kuunnella rap-/pop-musiikkia. Lempiartistini onkin ollut Sanni ja Mikael Gabriel.

Numero – Ööö, numerot eivät oikein merkitse mulle mitään.

Ruoka –  Pidän  kasvisruoasta.  Tortillat, pizza ja nachopelti on aika lemppareita.

Juoma – Tuoremehu ja vichy.

Lomakohde – Olen kotihiiri, joten kotimaan matkailu on mulle sopivin vaihtoehto. Ei mulla ole mitään tiettyä lemppareita lomakohdetta. Yyteri oli jokin aikaa meidän vakkari lomakohde.

Tuoksu –  Tykkään metsän ja kesän aamukasteen tuoksusta.

Säätila – Tykkään peruskesästä. Parhain lämpötila on 20-25 astetta. Jolloin ei ole liian kuuma. Talvella taas semmoinen pikkupakkanen 5-10 astetta.

Tapa viettää vapaailtaa –  Mun vapaat menee Helmin touhuja seuraten ja kuunnellen äänikirjoja. Toisinaan vietän ystävieni kanssa hetkiä, jollain kylässä tai sitten ulkona. Kesällä esimerkiksi piknikin ääressä.


Kysymyksiä:

Pidätkö tytöistä vai pojista? – Sekä että. En niin välitä skupuolesta. Mulla on ystävinä nais-, että miespuoleisia ystäviä. Siinähän vain kiinnittää huomiota siihen, että kemiat kohtaavat. Yleensä ei se sukupuoli vaikuta jos en tule toimeen jonkun kanssa, vaan muut asiat.

Onko sinulla salaisuuksia? – Varmasti on.

Onko sinulla valkolakkia? Ei ole.

Mitä tilaat baarissa? – En käy baareissa joten en tilaa mitään.

Onko sinua siunattu parhaalla ystävällä? – Kyllä on. Olemme tunteneet alakouluiästä asti, mutta kohtalo puuttui peliin ja tiet erkanivat. Myöhemmin kohtalo puuttui taas peliin ja kohtasimme uudestaan yläasteella. Olin kahdeksannella luokalla ja hän yhdeksännellä. Edelleen vietetään aikaa yhdessä.

Mitä muuttaisit itsestäsi? – En kyllä tiedä. En kai mitään.


Kerro jotain kun:

Olit 10 vuotta nuorempi – 10 vuotta sitten kohtasin parhaan ystäväni uudestaan, enkä osannutkaan edes kuvitella, että mitä kaikkea tulisimme kokemaan.  Olin kahdeksannella luokalla. Illat vietin Hollolan perämettässä (kirkonkylä) huoneessani lukien kirjoja ja pohdin omaa näkemistäni ja silmiäni. Elin aikaa jolloin mua alettiin kiusaamaan näköni vuoksi ja joka aamu toivoin, että silmät yhtäkkiä olisivat terveet ja normaalit.

Viimeksi sait jonkin nauramaan – Lauantaina vietin ystävieni kanssa mun ja ystäväni yhteissynttäreitä ja muistelemme meidän opiskeluaikoja.

Viimeksi luit jotain syvällistä – Muutama päivä sitten luin Instagrampostauksen 12 -vuotiaasta pojasta, joka kuoli kiusaamisen seurauksena. Sydän särkyi postauksen kuville. Ne kuvat välitti sen läheisten surun.

Linkitä biisi, joka on koskettanut sinua viimeksi – Tämä on vaikea. En yhtään muista, että mikä biisi olisi mua koskettanut.

6.2.2022

UUTISKUVAAJAHelou! Mun koulukuulumiset ovat olleet vähän tauolla, joten tällä kertaa perehdytään tarkemmin kuulumisiini ja siihen mitä kaikkea, me ollaan koulussa viime aikoina päästy tekemään. Tammikuussa tosiaan oltiin kaksi viikkoa etänä, jonka jälkeen palasimme lähiopetukseen, mutta heti tuli peräkkäin pari altistumistapausta, jonka johdosta osa kursseista on ollut taas etänä ja osa lähiopetuksena.

Mun viime päivät ja viikot ovat olleet hyvin kiireisiä. Koulupäivät ovat venyneet myöhään iltaan. Koulussa meillä on ollut dokumentaarisen valokuvauksen ja kuvallisen kerronnan kurssit. Aiheet kulkee käsi kädessä, toisiaan tukien, joten olemme saaneet käsitellä monipuolisesti töitämme.Mun kuvausaiheena oli mun näkeminen ja näkövamma. Sitä oli mukava lähteä tekemään ja toteuttamaan. Päsin testaamaan erilaisia tekniikoita kuvauksissa, jotta kuvista tulisi mahdollisimman aidot. Työstä saamani kommentit oli sydäntä lämmittäviä ja samalla sain ymmärrystä siitä, miten mä oikeasti näen maailmaa. Sain myös jonkin verran hyviä kehittämisideoita työhöni jatkoa varten. Osa kuvista vahingossa poistui, koska luulin siirtäneeni kaikki kuvat talteen, mutta olinkin selannut ja editoinut kuvia Bridgessa ja Camera rawssa, enkä ollutkaan siirtänyt kaikkia kuviani talteen. Onneksi edes osa kuvista säästyi. Projekti onkin sen verran iso ja laaja-aiheinen, että luultavasti kuvat tulevat varmasti vielä muuttumaan - mikäli tätä työtä siis aion vielä jatkaa. Kiinnostaisiko teitä nähdä tämän työn yksi osa?

Pääsimme myös leikkimään uutiskuvaajia. Jokainen sai arvonnalla yhden paikan, jonne piti mennä ottamaan valokuva uutista varten. Meillä oli siis vanhat uutiset, jotka vain uudestaan kuvasimme. Kaikilla oli tosi erilainen lähestymistapa ja harjoituksen tuloksena jopa parempi valokuva, kuin virallisessa uutisessa ollut alkuperäinen kuva. Se olikin aika hauska harjoitus. Itse sain kuvattavaksi Lahden torikahvilan, joka on joutunut sulkemaan ovensa koronapandemian takia. Alla toteuttamani valokuva. Uutisen oikea kuva oli laajakuva, jossa näkyi ympäristö ja rakennus kokonaisuudessan. Kuva oli myös pirteä, mikä oli taas ristiriidassa uutiseen nähden. 

Tällä viikolla kuvallisen kerronan kurssilla meillä oli kuvaustehtävä, jossa piti ensin valita jokin itseään puhutteleva valokuva, jota lähti tulkitsemaan ja kommentoimaan. Sen jälkeen syntyneistä tulkinnoista ja ajatuksista piti lähteä toteuttamaan valokuva ja sille tulkinnasta syntyneelle kuvalle kuvapari.

Kuvaustehtävällä olin ulkona valokuvailemassa. Otin kamerani repusta ja siinä samalla oma objektiivini tippui lumihankeen. Nopeasti sitten paniikissa kuivasin sitä, koska en ollut kotona, joten en voinut oikein muuta tehdä. Mulla oli kamerassa koulun linssi ja oma varmuudeksi mukana. Kouluun päästyäni opettajani hieman sitä katsoi ja yritti putsata sitä. Siinä hetkessä se ei tietenkään toiminut, joten päätettiin antaa sen vain kuivua loppuun ja lämmetä. Otin objektiivin kotiin viikonlopuksi ja nyt olen sitä muutaman kerran testaillut - näyttäisi toimivan, onneksi.

Nyt ostoslistalla kamerareppu/laukku.


Olen viime aikoina pohtinut, että haluatteko enemmin lukea tekstipainoteisia postauksia vai katsoa enemmän valokuvia? Itse olen tällä hetkellä kuvien kannalla, vaikka tykkään myös kirjoittaa. Viime aikoina on vain ollut kaikki kirjoittaminen ja kirjoittamiseen liittyvä vaikeaa ja siksi olen  mennyt helpolla eli kuvien kautta.

Olen myös  saanut hyvään alkuun mun uuden valokuvaussivuston, minne olen alkanut keräämään valokuvaustöitäni. Pääset sinne TÄSTÄ LINKISTÄ (KLIK). Käy toki tutustumassa. Mukavaa uutta viikkoa!