9.10.2017

8 vinkkiä: virikkeitä pupuille


Olen viimeakoina innostunut yhä vain enemmän ja enemmän kirjoittamaan teille kaniaiheisia postauksia luettavaksi, sillä pupuaiheita on vain tullut mieleeni hieman enemmän tällä hetkellä, kuten sen varmasti olette jo huomanneetkin. Tässä postauksessa kerron erilaisia vinkkejä pupujen virikkeisiin ja aktivointiin, mutta sitä ennen on vähän meidän pupujen kuulumisia.

Viime viikolla oli hieman ahdistavaa olla koulussa Hämeenlinnassa, kun Luna oli juuri ollut kipeä, sen takia soittelin kotiin kolmena ensimmäisenä päivänä ja kysyin pupujen kuulumisia, aina saaden saman vastauksen; "molemmat on kunnossa, eikä kumpikaan näytä mitenkään huonovointiselta. Perjantaina tullessani kotiin oli todella helpottavaa nähdä Luna pupulassa normaalina. Pupu tuli normaalisti vastaan kerjäämään rapsutuksia, ulkona oli innoissaan ja näytti nauttivan valjaissa olosta. Illalla vielä hyökkäsi haravaa kohti, kun haravoitiin pupulan ulkoalueelta märkiä lehtiä ja puruja pois, kumpikaan ei pelännyt yhtään haravaa, vaan molemmat olivat uteliaina hyökkäämässä kohti haravaa.


Pihassamme on oikein soma ja värikäs vaahteranlehtikasa, jota hyödynsimme siskoni kanssa, syksyisiä kuvia ottaessamme tähän postaukseen. Lunan kanssa ei ollut ongelmaa, tai no oli yksi, sen valtava turkki. Sillä taas talven tullessa Lunasta ei kunnolla erota mikä maassa kipittää. Lunan kuvaukset kuitenkin onnistuivat hyvin sillä pupu mussutti lehtiä ja muutaman kerran loikki muualle. Kun Lunasta oli napattu kuvat vein pupun takaisin pupulaan ja nappasin Liljan valjaisiin. Tämä kaveri taas ei olisi millään halunnut pysyä paikoillaan ja yritti sinkoilla koko ajan itään ja länteen. On vielä sen verran rohkea, että ei mitään jäänyt ihmettelemään, kuvaajan ääntelyäkään. Loppujen lopuksi, kun Lilja suostui pysymään muutaman sekunnin paikallaan saatiin poseerauskuvia. Kuvaustuokion jälkeen loikittiin hetki valjaissa, että sai purkaa energiaansa.

Monella teistä on varmasti lemmikkipupuista semmoinen käsitys, että ne ovat tylsää seuraa, nököttävät yhdessä nurkassa ja ovat pelkkää heinää mussuttamassa. Mutta totuus on aivan toinen. Sillä mitä enemmän pupusi kanssa puuhailet sitä seurallisempi, rohkeampi ja luottavaisempi lemmikistäsi tulee sinua kohtaan. Tässä postauksessa on myös virikevinkkien seassa kerrottu yksi leikki, josta meidän toinen pupu, Lilja tykkää kovasti, varsinkin silloin, kun sitä ärsyttää. Mutta eiköhän nyt mennä virikevinkkien pariin!


- Puput tarvitsevat tilaa, paljon tilaa. Sanaa paljon ei voi tarpeeksi painottaa. Pupuilla olisi hyvä olla joku iso rajattu alue, missä puput voisivat olla ja asua vapaasti ja turvallisesti, ilman että joutuisivat itse vaaraan tai aiheuttaisivat mitään tuhoa muuhun asuntoon.
- Ison tilan lisäksi pupujen kodissa (en tykkää käyttää sanaa "häkki") olisi hyvä olla muita virikkeitä, kuten mökki, jonne voi mennä piiloon, oksia, joita puput pääsevät järsimään ja kuluttamaan hampaitaan, seuraa, joko ihmiseltä tai parempi ratkaisu olisi toinen pupukaveri. Sillä pupu on luonteeltaan seurallinen ja laumaeläin.
- Vaikka pupulla olisi toinen pupukaveri, on silti hoitajan tärkeää olla aktiivinen ja käydä usein pupujen luona juttelemassa niille ja hoitamassa niitä, jotta pupuista tulee seurallisia, luottavaisia ja oppivat tuntemaan hoitajansa.
- Pupuilla olisi myös hyvin tärkeää olla kodissaan erilaisia tasoja, jotta niille tulisi liikuntaa ja kiipeilyä. Kun niiden kodissa on eri korkeudella parikin tasoa, niin voivat sitten mielensä mukaan olla missä haluavat.


- Pupuille voi myös antaa wc- ja talouspaperirullien hylsyjä ja pahvilaatikoita järsittäviksi ja leluiksi. Vaikka niitä ei kovin paljoa järsitä, ainakaan meillä, enemmän niitä heitellään, minne sattuu. (Oksat maistuvat paljon paremmin.) Mutta pahvilaatikoista saa esimerkiksi erilaisia majoja ja tunneleita.
- Meillä leikitään wc-paperihylsyillä ja oksilla siten, että minä pidän kiinni ja pupu järsii ja vetää paperirullaa tai oksaa. Meidän leikki on vähän niin kuin veto. Tämä on ollut mieluinen leikki Liljalle. Ihmisille on köydenveto, niin meidän pupuilla on oksanveto, jota siinä samalla järsitään.
- Meillä ei ole pupuille aktivointipalloa, joten piilotan herkkuja heinien sekaan, välillä jopa ripottelen pelletit puruille sillä siinä niillä on tekemistä, kun etsivät ruokansa maasta, sitä ne luonnossakin tekevät. Olen kyllä harkinnut aktivointipallon ostamista.
 - Tämän kaiken lisäksi olisi hyvä, että puput pääsisivät mahdollisimman usein sään salliessa ulos valjaissa. Meillä puput asuvat keväästä syksyyn ulkona, joten jo pupulassa on niin sanotut sisä- ja ulkotilat. Vajaissa käydään silti usein. Toisinaan vain rennosti pompitaan miten puput haluavat ja toisinaan harjoitellaan estehyppyä.


Nyt viime aikoina on tullut useammin pupuaiheisia postauksia, mutta toivottavasti se ei haittaa. Instagramissa itse asiassa hetki sitten pidin kyselyn postauksiin liittyen ja kivasti siellä vastailtiin, aika tasaisesti siihen, että hevos- vai pupuaiheisia, vaiko molempia aiheita, niin kyselyssä kyllä vastaukset saivat kaikkiin kysymyksiin enemmän vastauksia, joten blogin aiheina ovat jatkossakin hevoset/ratsastus ja meidän puput. Tietenkin te lukijat saatte toivoa ja ehdotella jos on jotain tiettyä postausta mitä haluaisitte lukea. Kuvan alla on vielä muutama kysymys, johon toivoisin teiltä vastauksia.


Mitä ajatuksia tämä postaus sussa herätti?
Onko kiinnostusta pupuaiheisiin postauksiin?
Löytyikö suosikkikuvaa?
Oikein mukavaa päivänjatkoa just sulle!

8 kommenttia:

 1. No herätti että pupuilla pitää olla tekemistä ja liikuntaa. Kyllä on kiinostusta pupu aiheisiin postauksia ja suosikkiluva oli kaikki olivat nättejä ja syksyisiä jos saa toivoo olisi tosi kiva sellanen missä kertoisit pupun turkin hoidosta ja siitä ulkoulutuksesta tai estehypyistä 😀😍🤗❤

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia ja todella hyviä vinkkejä ja neuvoja pupujen virikkeiksi :) Oma kani/kanit ois kyllä itsellä suuri haave!

  viisiaskellajia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile tätä tekniikkaa "äiti/isä, pliis hommataan meille kani" niin kauan kunnes vanhempi suostuu. Näin itse asiassa meillä kävi. Pikkusisko vinkunaatti niin pitkää kaneja, kunnes ne meille tuli ja loppujen lopuksi puput on mun vastuulla.

   Poista
 3. minun pikkusisko oli suloinen pari vuotta sitten❤️ Hän toivoi kovasti itselleen pupua ja vanhemmat varsinkin äiti oli vastaan... kerran löysin siskoni käyttäneen puhelimellani googlen hakukenttään teksitä, jossa luki, että miten saada vanhemmat suostumaan kanin ostoon�� Se oli kyllä niin hupanen! Noo, sitten jossain vaiheessa vanhemmat tai äiti suostui että leikkimökkiin tehtiin pupuille koti ja sinne muutti sitten kaksi suloista ruskeaa pupua, Elmo ja Alma! Nyt niistä on ollut iloa itsellekin ja olen ihan kiintynyt niihin ja kovasti tykkään hoitaa kun käyn kotona.
  Iida

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentistasi! Ihanaa, että saite pupuja leikkimökkiin, varmasti ovat tyytyväisiä. Meilläkin puput asuvat keväästä syksyn ulkona ja talven viileässä varastossa. Ja samalla tyylillä puput meillekkin tuli, ensin äiti oli vastaan allergian takia, mutta loppujen lopuksi suostui sillä ehdolla, että tulevat pihalle. Ite myös olen meidän pupuihin täysin rakastunut ja suurimmaksi osaksi ovat minun vastuullani, vaikka pikkusiskoni niitä eniten halusi. Ilman minun panostusta hoitoon, puput olisivat varmaan joko myyty tai tosi vähäisellä hoidolla. Onneksi näin ei ole! :)

   Poista
 4. Nää oli tosi kivoja vinkkejä!

  karvaturrienielamaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit tästä postauksesta! :)

   Poista

-Kommentoithan asiallisesti.
-Positiivinen ja rakentava palaute on sallittua ja toivottua!
-Kamerana toimii Canon PowerShop SX430 IS
-Kuvat muokkaan puhelimella Aviary-sovelluksella.